апр 24

КЊИГА „МОЈ НЕНАДИЋ“ ПРЕДСТАВЉЕНА У ЗАГРЕБУ

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић са представницим ХКУД „Владимир Назор“ Сомбор и Хрватског националног већа

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић са представницима ХКУД „Владимир Назор“ Сомбор и Хрватског националног већа

Поводом Светског дана књиге, а на позив Хрватске академије знаности и умјетности и Хрватског културно-уметничког друштва „Владимир Назор“,  градоначелница Сомбора Душанка Голубовић са сарадницима и представницима друштва присуствовала је у Загребу, представљању завичајне монографије „Мој Ненадић“ и рада ХКУД „Владимир Назор“ из Сомбора, у склопу манифестације „Ноћ књиге 2019“.

Поздрављајући присутне, учеснике, домаћине и госте, градоначелница Душанка Голубовић је изразила задовољство што на једном оваквом месту имају прилику да представе књигу која је заједнички пројекат града Сомбора и ХКУД „Владимир Назор“.

„Моје задовољство произилази, пре свега, из чињенице да је локална самоуправа, између осталог на иницијативу и дугогодишњу жељу и ХКУД да променимо  наше критеријуме по питању финансирања рада и опстанка оваквих друштава, уродила једним оваквим подухватом. У том смислу књига „Мој Ненадић“  јесте управо први и за сада вероватно најквалитетнији резултат примене наших промењених критеријума. То подразумева да више не рачунамо само ко је добио колико бодова на некој смотри и да на основу остварених резултата додељујемо финансијска средства, него да на један потпуно другачији начин приступимо томе, у жељи да сачувамо културно-историјско наслеђе нашег краја, свесни чињенице да је Сомбор једна богата средина управо зато што је мултикултурална, мултинационална и мултиконфенсионална, и да је то наше богатство потребно на одређени начин материјализовати. Та материјализација на најбољи начин приказана је кроз ову књигу „Мој Ненадић“ у којој се јасно види идентитет града Сомбора, идентитет живота на салашима, којих и данас има неколико десетина на територији града,  који данас живе једним другачијим животом него тада, а то управо кроз ову књигу успевамо да сазнамо“ истакла је градоначелница и додала: „На овај начин успели смо да афирмишемо хрватску националну заједницу да свој идентитет сачува једним писаним трагом – како се некада живело, које су то биле породице, чији су прадедови, прабаке, баке, очеви и мајке били, или су још увек на територији Ненадића, као и других салаша. Отуда се искрено надам да ће ово бити и залог за будућност неким новим младим генерацијама који ће сачувати своју културу, традицију и историју. Због тога ово оцењујем као први, али сигурно не и једини овакав подухват ХКУД „Владимир Назор“, али и осталих друштава на територији града, пошто их имамо много и надам се да ће ово бити пример добре праксе коју ће сви следити“ рекла је градоначелница Сомбора приликом обраћања у здању библиотеке  Хрватске академије знаности и умјетности.

                                                                        Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација