КОЛЕГИЈУМ ПОКРАЈИНСКОГ ЗАШТИТНИКА ГРАЂАНА ОДРЖАН У СОМБОРУ

Омбудсман рада Сомбора Чарна Петрићевић и покрајински омбудсман проф. др Зоран Павловић

Колегијум покрајинског заштитника грађана – омбудсмана проф. др Зорана Павловића и локалног омбудсмана Града Сомбора Чарне Петричевић одржан је данас у Сомбору. Овом приликом представљен је преглед рада за претходни период, као и предлози за унапређење људских права и заједничке активности за 2021. годину.

Учесници састанка посебан акценат ставили су на област заштите права детета, насиља у породици, вршњачког насиља и заштите права особа са инвалидитетом.

„Донели смо одлуку да се активности покрајинског заштитника грађана – Омбудсмана не одвијају само у седишту фирме, него и ван седишта институција. Овај пут смо се одлучили да то буде Град Сомбор да заједно са локалном омбудсманком Града Сомбора продискутујемо о будућим плановима и активностима које нас чекају у периоду који је пред нама. Ја бих повукао једну паралелу између омбудсмана и епидемиолога: они позивају на превенцију, позивају нас да носимо заштитне маске и да се држимо епидемиолошких мера. Слично је и у области људских права. Омбудсмани не треба да раде само по притужбама грађана него треба и да раде у превентивном смислу, а то је да упознају грађане са њиховим правима, али и обавезама које су пред њима“ поручио је покрајински омбудсман проф. др Зоран Павловић.

Омбудсманка Града Сомбора рекла је да је ово био повод да се сагледа једно специфично стање у друштву у ситуацији која се води као ванредна и како даље може да се помогне грађанству да заштитници грађана буду лакше, ефикасније и брже на услузи.

„Тема нашег данашњег сусрета је наш рад за време ванредне ситуације, оно што је одскакало од ванредног и оно што смо очекивали да ће бити баш тако као што је и било. Можемо само да похвалимо наше локалне самоуправе, односно градове, да су заиста били на висини задатка“ истакла је Петричевић.