окт 31

ЛОКАЛНА САМОУПРАВА ИМА ОСПОСОБЉЕНА  ПРАВНА  ЛИЦА  ЗА ЗАШТИТУ ГРАЂАНА У ВАНРЕДНИМ СИТУАЦИЈАМА

Припреме за предстојећи зимски период једна од тема на састанку Штаба

Припреме за предстојећи зимски период једна од тема на састанку Штаба

На седници Штаба за ванредне ситуације града Сомбора, којим је председавала градоначелница града Сомбора, уједно и командант Штаба  Душанка Голубовић, било је речи о изменама у чланству Штаба, Одлуци о оспособљеним правним лицима за заштиту и спасавање у ванредним ситуацијама, стању система за јавно узбуњивање на територији града и припремама за предстојећи зимски период.

У складу са Уредбом о саставу и начину рада штабова за ванредне ситуације чланови сомборског Штаба су и начелник Центра Министарства одбране у Сомбору, те директор Ветеринарског специјалистичког института др Петар Миловић, констатовано је на састанку Штаба.

У склопу друге тачке дневног реда, Иван Глигорић, млађи саветник за послове ванредних ситуација и одбране, је говорио о обавези локалне самоуправе да за деловање у ванредним ситуацијама мора да има оспособљена правна лица  која ће вршити заштиту и спасавање грађана.

Град  Сомбор има оспособљена права лица за такво деловање, констатовано је, а то су привредна друштва и правна лица која обављају комуналну, грађевинску, урбанистичку, здравствену, социјалну, ветеринарску, прехрамбену и  друге делатности, односно она јавна предузећа и установе које је Градско веће одредило на 66. седници.

О стању система за узбуњивање говорио је Предраг Ракоњац, начелник Одељења за ванредне ситуације у Сомбору, који је указао и на значај правовремене информације у ванредним околностима и ланцу одговорности.

Ракоњац је похвалио ЈКП „Зеленило“ које је имало 21 интервенцију током и након  олујног ветра, 29. октобра 2017. године.

У оквиру последње тачке, речено је да су припремне активности за предстојећу зимску сезону углавном обављене, те да ће ЈКП „Зеленило“  за неколико дана имати и уобичајену смотру механизације за обављање зимске службе. Договорено је да се са представницима сеоских месних заједница одржи састанак на којем би се прецизирало са којом техником села располажу и шта је најнеопходније да би зимска служба на адекватан начин функционисала и у селима.

На састанку Штаба, одржаном 30. октобра,  закључено је и да све припреме за предстојећи зимски период морају бити обављене до 15. новембра 2017. године.

                                                                     Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација