нов 17

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПРЕВРЕМЕНО РОЂЕНЕ ДЕЦЕ

Галерија Савремене уметности Градског музеја Сомбор

Галерија Савремене уметности Градског музеја Сомбор

Поводом обележавања Међународног дана превремено рођене деце Галерија савремене уметности Градског музеја Сомбор ће наредних дана бити осветљена љубичастом бојом.

На овај симболичан начин и Град Сомбор укључио се у обележавање Дана превремено рођене деце.

Наиме, 17. новембра широм света се организују активности које имају за циљ подизање свести у јавности о проблему превременог рађања. Једна од тих активности је осветљавање познатих грађевина декоративном расветом љубичасте боје, будући да је то боја која симболизује ову тему.

У читавом свету, 1 од 10 беба роди се пре времена. У Србији, то је више од 4000 беба годишње, односно 11 свакога дана. Будући да се рађају незреле, овим бебама је, да би преживеле, неопходна подршка специфицних медицинских апарата и велика стручност и посвећеност високообразованих медицинских радника. Упркос томе, последице превременог рођења могу бити веома озбиљне и трајне, а превремено рођењеје је водећи узрок смртности деце млађе од 1 године и други водећи узрок смртности деце млађе од 5 година. Сваке године, због превременог рођења, у свету умре милион беба.

Подршку родитељима превремено рођене деце у Србији пружа Удружење „Мали Див“, које у сарадњи са стручњацима из области неонатологије, реализује пројекте који директно доприносе побољшању лечења и неге превремено рођених беба, а успостављањем сарадње са свим релевантним институцијама и медијима настоје да јавност у што већој мери информишу о овој теми.

Званична интернет презентација