АМБАСАДОР РЕПУБЛИКЕ ХРВАТСКЕ ПОСЕТИО СОМБОР

Представљени привредни потенцијали Сомбора

Представљени привредни потенцијали Сомбора

Градоначелник Сомбора Антонио Ратковић и председник Скупштине Града Сомбора Зоран Рус уприличили су данас пријем за амбасадора Републике Хрватске њ.е. Хидајета Бишчевића, генералног конзула Републике Хрватске Велимира Плешу, њихове сараднике, као и представнике хрватске Привредне коморе.

На састанку који је одржан у згради Жупаније гостима су представљени култура и историја нашег града, а посебан акценат стављен је на привредне и туристичке потенцијале Сомбора. Током пријема посебна тема била је положај хрватске националне мањине, где је тренутно стање оцењено као веома добро, уз обострану жељу да се тај однос још унапреди.

Градоначелник Сомбора овим поводом рекао је да град има намеру да настави сарадњу са прекограничним партнерима у Хрватској, као и да подржава хрватску националну заједницу у Сомбору.

„Говорили смо о наставку сарадње на прекограничним пројектима где би свакако похвалио и Град Сомбор и све прекограничне партнере на успешно реализованим пројектима, на пројектима који су у току и очекујем да у блиској будућности ће бити још више оваквих пројеката који су у интересу како за наш град, тако и за градове у Републици Хрватској. Такође говорили смо и о финансирању хрватских културно-уметничких друштава и удружења грађана где сматрам да свакако има још пуно простора за унапређење. Ми као град смо се трудили да у претходном периоду и што се тиче финансијских средстава кроз конкурсе културе, кроз конкурсе за националне мањине, програме за децу, ЛАП за младе, подржимо хрватска културно-уметничка друштва, као и остала удружења и свакако да овај тренд ће се наставити и у будућности“ истакао је градоначелник Ратковић.

Амбасадор Републике Хрватске у Србији изразио је захвалност за однос града према хрватској националној заједници и нагласио да постоје потенцијали за сарадњу на више нивоа.

„Као нови хрватски велепосланик у Републици Србији ја сам у договору са сурадницима одлучио посећивати регије и градове у Србији да бисмо нашу сурадњу са Србијом диверцифицирали, проширили изван Београда, да видимо који су то потенцијали у појединим градовима попут Сомбора. Притом, нас наравно као представнике Републике Хрватске занима како у тим градовима функционира и какав је положај хрватске националне заједнице и морам се надовезати да не само у смислу финансирања које је више него издашно по подацима које сам видио, него напросто према односу спрам хрватске заједнице, да је то (Сомбор) један светли пример и доиста и градоначелнику и целој градској Скупштини желим у том смислу се захвалити.

Из нашег данашњег разговора непобитно је да постоје огромни развојни потенцијали у граду, непобитан је мој дојам, као први пут што сам овде, да градоначелик и, колоквијално речено, екипа има један ентузијастички однос према граду, према будућности и према начину на који се ови потенцијали могу користити. Разговарали смо о томе шта се све до сада договарало и радило на сегменту прекограничне сурадње, сурадње Сомбора са појединим градовима на хрватској страни. Ту су и представници хрватске Господарске коморе и ми ћемо дојмове, иницијативе и идеје које су се данас размениле пренети у Загреб, пренети хрватским потенцијалним новим инвеститорима, а радује ме посебно што смо разговарали о томе како та прекогранична сурадња може бити уклопљена и финансирана и у контексту Европске уније и европских фондова“ рекао је амбасадор Бишћевић.

Након званичног пријема, њ.е. амбасадор Републике Хрватске Хидајет Бишчевић и његови сарадници у Великој скупштинској сали видели су и чули причу о чувеној слици „Битка код Сенте“, а у пратњи домаћина посетили су и Галерију „Милан Коњовић“.