јул 29

МИКИНИ ДАНИ

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић изразила задовољство што се традиционално окупљамо на „Микиним данима“ а посебно ове године у којој обележавамо 700 година од постојања једног оваквог места.

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић изразила задовољство што се традиционално окупљамо на „Микиним данима“ а посебно ове године у којој обележавамо 700 година од постојања једног оваквог места.

У организацији Хрватско културно просветног друштва „Силвије Страхимир Крањчевић“ у недељу 28. јула 2019. год. у част познатог виолиниста Мике Ивошев Кузме одржан је традиционални фестивал тамбураша на летњој позорници  у Бачком Брегу. Виолиниста Бачког Брега помиње се у песми Звонка Богдана „Не могу се тачно сетит лета“ а догађај је први пут организован 1994. Године.  Споменик „маестру“ је саграђен у центру села.

Фестивал је званично отворила градоначелница Сомбора Душанка Голубовић која је изразила задовољство што се сада већ традиционално окупљамо на манифестацији „Микини дани“ и што то чинимо управо и ове године у којој обележавамо 700 година од постојања једног оваквог места.

„За град Сомбор од изузетног је значаја да свих 15 насељених места имају свој идентитен, своју културу и обичаје који проистичу управо из њихове историје. Отуда Бачки Брег јесте место које заузима посебну пажњу, како због 700 година постојања, тако и због бројних манифестација и садржаја који они сами овде организују. Из свих тих разлога за нас је задовољство што и ове као и претходних година можемо да подржимо ову манифестацију и што смо могли  да помогнемо обнову овдашње цркве али и свега оног што брежане чини срећнијим и задовољнијим“  истакла је градоначелница захваливши се свима који су дошли и из других крајева како би са нама поделили звуке тамбурице.

Манифестацији „Микини дани“ као и светој миси у жупној цркви Светог аранђела Михаила у Бачком Брегу  присуствовали су поред градоначелнице Сомбора, Душанке Голубовић, заменик градоначелнице Антонио Ратковић, помоћник градоначелнице за област међународне сарадње Иван Шимунов и председница скупштине града Сомбора Љиљана Тица.

Бачки брег  се налази на раскрсници Хрватске, Мађарске и Србије. У близини села је гранични прелаз са суседном Мађарском. Налази се на крају међународног пута кроз нашу земљу. Поред Плазовића, у селу има много мочварних подручја, од којих су најзначајнији: Змијиште и Горња Пасарина. Старо село се увек налазило на Дунавском путу који је повезивао јужне области и средњи Дунав. У ствари, реч Берег, старословенског порекла, значи „обала реке“. Први спомен насеља датира из 1319. године. Данас, Бачки Брег има 1388 становника.

 

Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација