ОБЕЛЕЖАВАЊЕ „ЕВРОПСКЕ НЕДЕЉЕ ЛОКАЛНЕ ДЕМОКРАТИЈЕ“ – АКЦЕНАТ НА УКЉУЧИВАЊУ ГРАЂАНА У ДОНОШЕЊЕ БИТНИХ ОДЛУКА

Партиципативно буџетирање је један од примера спровођења локалних облика демократије
Чланови Радне групе за реализацију Акционог плана реформе пореза на имовину и спровођење партиципативног буџетирања у Граду Сомбору данас су делили промотивни материјал и разговарали са грађанима

Чланови Радне групе за реализацију Акционог плана реформе пореза на имовину и спровођење партиципативног буџетирања у Граду Сомбору данас су делили промотивни материјал и разговарали са грађанима

Поводом „Европске недеље локалне демократије“ која се обележава од 12. до 18. октобра, чланови Радне групе за реализацију Акционог плана реформе пореза на имовину и спровођење партиципативног буџетирања у Граду Сомбору данас су делили промотивни материјал и разговарали са грађанима о партиципативном буџетирању, у Услужном центру Градске управе.

„15. октобра 1985. године је Европски парламент усвојио Европску повељу локалне демократије која је постала основ за спровођење, како међународне сарадње између градова и општина, тако и спровођење различитих облика директне демократије које сви данас можемо да видимо. Пре свега једна од њих јесте партиципативно буџетирање  које Град Сомбор спроводи шести пут ове године“ рекао је члан  Радне групе за реализацију Акционог плана реформе пореза на имовину и спровођење партиципативног буџетирања у Граду Сомбору Бранисалв Сворцан, додавши да је данас последњи дан гласања у оквиру овогодишњег анкетирања грађана.

„Партиципативно буџетирање, као једна од тековина локалне демократије и локалних облика демократије које поменута Повеља прописује, јесте и начин да се омогући грађанима што веће учешће у доношењу и креирању локалних политика и утрошку буџетских средстава. На овај начин омогућићемо грађанима одлуче за један од предлога које су месне заједнице дале, о чему смо већ доста пута причали и основна идеја јесте да на тај начин промовишемо Град Сомбор као град локалне демократије и град који омогућује својим суграђанима да директно својим гласом и својим учешћем одлучују о креирању локалних политика, било буџетских, било социјалних, било спортских и културних. Такође, оно што је битно напоменути јесте да се партиципативно буџетирање поново ове године спроводи у средњим школама. Прошле године смо била прва локална самоуправа која је то урадила на нивоу целе државе и модел који смо успоставили послужио је да се ове године у десетак локалних самоуправа, односно 60 средњих школа на нивоу целе државе спроводи такво гласање“ истакао је Сворцан.