феб 28

ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ

Веома значајну улогу у цивилној заштити имају грађани, војска и полиција

Веома значајну улогу у цивилној заштити имају грађани, војска и полиција

Светски дан цивилне заштите – 1. март данас је свечано обележен у Сомбору. Пријем за припаднике цивилне заштите, медије, представнике Војске Србије, Министарства одбране, Министарства унутрашњих послова, Ватрогасно-спасилачке бригаде, друштвених организација Црвеног крста, добровољних ватрогасних друштава, Друштва подводних активности, радио-аматера, Спортског савеза и локалне самоуправе приредио је начелник Западнобачког управног округа г. Душан Марјан, иначе командант Окружног штаба за ванредне ситуације.

Поздрављајући присутне, начелник ЗБУО пожелео је свима мирну годину како не бисмо имали потребу да радимо на санирању штета.

„Ви сте сви овде професионалци и о цивилној заштити не морамо вама говорити. Једино што треба је да вам се захвалимо на вашем труду, раду и на ангажовању у обуци и припремању за ону могућност која може да нам се догоди. Ми знамо да смо ми мала и сиромашна земља, која је претрпела доста штете и да нам сада све треба, али и у оваквим условима излазимо на крај са свим оним ситуацијама које нам се дешавају“ рекао је г. Душан Марјан начелник ЗБУО.

„Обележавањем овог Дана желимо да утичемо на подизање нивоа свести о значају припремљености грађана и њиховом повезивању безбедоносних и заштитних мера у случају елементарних непогода, техничко-технолошких и других несрећа и опасности“ рекао је у свом обраћању на овом свечаном пријему Предраг Ракоњац начелник Одељења за ванредне ситуације у Сомбору и додао да ЗБУО са локалним самоуправама Апатин, Оџаци, Кула и град Сомбор имају развијену мрежу свих субјеката који улазе у систем заштите и спасавања.

„Укључивањем ових субјеката, поред већ формираних специјализованих јединица ЦЗ и јединица опште намене, цивилна заштита представља солидну основу да се да прави-хитан одговор на све изазове и ризике који угрожавају људе, материјална и културна добра и животну средину. Веома значајно место и улогу имају и грађани, војска, полиција и, наравно, медији који су у досадашњим акцијама заштите и спасавања дали значајну улогу својом ангажованошћу и објективним информисањем“ истакао је Предраг Ракоњац начелник Одељења за ванредне ситуације у Сомбору.

Међународни дан цивилне заштите 1. март свечано се обележава у целом свету од 1990. године Одлуком генералне скупштине Међународне организације цивилне заштите са циљем да се укаже на виталан значај и улогу служби цивилне заштите у случају свих типова несреће и катастрофа и суочавања са њима.

                                                                         Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација