ОБЕЛЕЖЕНА 79. ГОДИШЊИЦА БАТИНСКЕ  БИТКЕ

Полагањем венаца на спомен обележје Батинске битке, данас је обележена 79. годишњица једне од највећих битака на подручју бивше Југославије у којој су снаге Народноослободилачке војске Југославије и совјетске Црвене армије поразиле нацистичке и фашистичке трупе које су се налазиле на подручју Батине и Барање. Полагањем венаца на спомен обележје палим борцима у ослобађању отаџбине, почаст су одале делегација Града Сомбора коју су чинили градоначелник Антонио Ратковић, председник Скупштине града Зоран Рус и члан Градског већа за област социјалне заштите Дарко Смиљанић, делегација Амбасаде Руске Федерације коју су чинили први секретар у Амбасади Јуриј Сергејевич Бутков и пуковник Евгениј Пољаков, заменик изасланика одбране у Амбасади Руске Федерције у Београду, делегација СУБНОР-а коју су чинили Петар Грабеж, Јово Ратковић и Слободан Михајловић, делегација Првог центра за обуку Војске Србије коју су чинили пуковник Лазар Остојић, командант Првог центра за обуку Војске Србије, потпуковник Славко Ђипало, начелник Центра Министарства одбране Сомбор и мајор Небојша Мијаиловић, официр у Првом центру за обуку Војске Србије, делегација Удружења ратних војних инвалида Сомбор, делегација Кола српских сестара Сомбор, делегација Удружења Херојске 549. Моторизоване бригаде „Цар Душан Силни“ Призрен, као и делегације представника СУБНОР-а из земље и региона и удружења грађана.

Током свечаног програма присутнима се обратио градоначелник Града Сомбора Антонио Ратковић, пуковник Евгениј Пољаков, заменик изасланика одбране у Амбасади Руске Федерције у Београду и председник Градског СУБНОР-а Сомбор Петар Грабеж.

„Данас, 79 година после, ми славимо велику истину и победу велике истине извојеване у Батинској битци, а то је истина о слободи која није дата, већ која је освајана педаљ по педаљ.То је истина о бојиштима, о логорима и злочинима над народом који је умео да воли и цени своју слободу и брани своју отаџбину као најсветије наслеђе. Ми данас, на овом месту истине желимо да поручимо да не заборављамо ни један живот, ни једну младост која је прерано покошена на овој хировитој дунавској обали, али и да подигнуте главе данас бранимо свој град и своју земљу вредним радом и поштењем, мудрошћу и одговорношћу према својим потомцима. У име сабраних на овом месту и у своје лично име се захваљујем борцима Народноослободилачке војске и Црвене армије. Нека заувек живи сећање на истину и нека се она никад не заборави“, изјавио је градоначелник Ратковић.

Батинска битка је трајала од 11. до 29. новембра 1944. године, а по својој димензији, обостраном учешћу крупних војних снага и концентрацији борбене технике, била је једна од највећих војних операција на тлу Југославије. За осамнаест дана колико је трајала операција, животе је дало 2.175 хероја који су не марећи за сопствене животе, јуришали напред у вечну славу бесмртника. Један од тих бесмртних хероја био је и Василиј Глигоријевич Ободовски, старији водник и командир вода 703. пешадијског пука 233. пешадијске дивизије 57. армије 3. украјинског фронта, који је међу првима прешао Дунав и храбрим јуришем освојио почетне нацистичке ровове, да би потом изгубио живот. Њему у част је отворена овогодишња музејска изложба, ауторке Мартине Малбашки, кустоса – историчара Градског музеја Сомбор.

Свечани програм су увеличали наступи Женске певачке групе Српског културно – уметничког друштва „Извор“ из Станишића и Женске певачке групе „Музика вива“ из Светозара Милетића.