ОБЕЛЕЖЕНА МАЛА ГОСПА У ДОРОСЛОВУ

На Маријанском светилишту у Дорослову, у присуству многобројних верника и ходочасника из читавог региона, прослављена је Мала Госпа.

Испред Града Сомбора, свечаности поводом прославе Мале Госпе и светој миси присуствовали су заменица градоначелника, Љиљана Тица и члан Градског већа за област националних мањина и сарадње са верским заједницама, Силард Јанковић.

Маријанско светилиште у Дорослову познато је као једно од централних места ходочашћа за многе вернике широм Војводине и региона, а током 7. и 8. септембра ово насељено место посети више од 10.000 верника сваке године.

Поред молитви и слављења рођења Девице Марије, многобројни верници долазе на ово место у нади да ће пронаћи исцељење на Светом бунару у дворишту цркве, за који се верује да има исцелитељске моћи. Овај бунар се прочуо још у средњем веку по својим чудесним моћима, а у записима цркве и народном предању, овде је излечен велики број болесника. Још 1796. године на овом месту је подигнута дрвена капела, а након поновне изградње капеле од чврстог материјала 1825. и неколико доградњи, црква подигнута у славу Девици Марији има данашњи облик са препознатљивим торњевима и олтаром на отвореном.

Свечаности у Дорослову присуствовали су великодостојници и свештенство Српске православне и Римокатоличке цркве, представници дипломатског кора, политичког и јавног живота, као и представници Националног савета мађарске националне заједнице у Републици Србији.