ОДРЖАН 43. СОМБОРСКИ ПОЛУМАРАТОН

Сомборски полумаратон проглашен је за другу најбољу трку у Србији, у категорији полумаратони/маратони за 2022. годину. Данас је, на улицама Сомбора, одржано 43. издање најстарије уличне трке у Србији, која је окупила око 1000 такмичара, међу којима се нашао и велики број Сомбораца. Програмом Сомборског полумаратона предвиђене су трке у четири дисциплине: полумаратон на 21 km, штафетна трка 3х7 km, трка на 7 km и нордијско ходање у дужини од 7 km, а поред тога, организована је и трка за најмлађе.

Манифестацију је званично отворио градоначелник Сомбора Антонио Ратковић, који је заједно са помоћником градоначелника за област инвестиција и међународне сарадње Браниславом Сворцаном, узео учешће у трци на 7 km.

Градончелник је пожелео свим учесницима пуно среће и успеха, истичући да уживају у трци, те слушају своје тело и своје срце.

„Полумаратон је прилика да откријемо сопствену снагу и издржљивост, померамо своје границе и да се повежемо са собом, нашим градом, али и једни са другима. А када пређемо циљ, нека то буде знак наше снаге и упорности. Доказ да смо способни да савладамо све препреке и остваримо своје циљеве, како бисмо наставили да растемо као појединци и као заједница“, рекао је Ратковић и додао да данашња трка није само спортско такмичење, већ и симбол заједништва и међусобне подршке.

У мушкој конкуренцији трке на 7 km најбржи је био Александр Пендиукхов из Русије, друго место заузео је Филип Станковић из Београда, а треће Бојан Миљевић из Бечеја. У женској конкуренцији трке на 7 km прво место освојила је Тијана Кабић из Сомбора, друго место Бојана Каличанин из Београда, а треће Бранислава Степанов из Бечеја.

У полумаратонској трци прво место у мушкој конкуренцији заузео је Денис Фируловић из Кладова, друго место припало је Миливоју Јововићу из Шапца, а трећепласирани био је Цсонгор Танковицс из Мађарске. У женској конкуренцији трке на 21 km до циља је прва стигла Ивана Живковић из Београда, друго место освојила је Јасмина Кљајић из Апатина, а треће место припало је Фани Вастаг из Мађарске.

У конкуренцији мушких штафета прво место заузела је екипа „GM Running Team“, друго место екипа „WASPS“, а треће „Сајанци“. Међу тимовима женских штафета најбрже су биле такмичарке екипе AK Aпатин „STARO & MLADO“, на друго место пласирала се екипа „ОШ Борислав Пекић – Беснило“, а трећа је била екипа „Веселе седамдесете 2“. У мешовитим штафетама прво место припало је екипи „АР Београд“, друго место екипи „MMŽ Čegarunning“, а треће екипи „Лепооке Зверке и Звер“.

У дисциплини нордијско ходање прво место у мушкој конкуренцији заузео је Мирко Ердељи из Сомбора, друго место Драган Ненадов, такође из Сомбора, а треће место припало је Жељку Бојовићу из Београда. У женској конкуренцији на прво место пласирала се Магдолна Франциа Хорват из Сомбора, друго место заузела је Светлана Чуле, такође из Сомбора, а треће место Виолета Сегедински из Бечеја.

43. Сомборски полумаратон организовао је АРК „Сомаратон“, уз подршку Града Сомбора, Покрајинског секретаријата за спорт  и омладину, као и приватних предузећа и спонзора.