нов 07

ОДРЖАН ПРВИ ШВАЈЦАРСКО-СРПСКИ ФОРУМ О ЗНАЧАЈУ ПРОИЗВОДА СА ГЕОГРАФСКИМ ПОРЕКЛОМ „ОриГИнал из Србије“

Присутним учесницима  обратила се градоначелница Сомбора, Душанка Голубовић

Присутним учесницима обратила се градоначелница Сомбора, Душанка Голубовић

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић учествовала је данас у Скупштини града Београда на првом Швајцарско-Српском форуму о значају производа са географским пореклом, ГИ ознаке квалитета, као јединственог алата за брендирање локалних заједница и подстицање економског раста.

На скупу под називом „ОриГИнал из Србије“ представљени су примери најбоље праксе из Швајцарске која је ГИ производе учинила саставним делом културне и туристичке понуде, као и могућности партнерства са приватним сектором у промоцији аутентичне хране и рукотворина са нашег поднебља.

Обраћајући се присутним учесницима градоначелница Сомбора, Душанка Голубовић је истакла да смо као локална самоуправа препознали један овакав приступ те смо у циљу реализације неколико различитих мера кренули да радимо и на географској заштити порекла производа на различите начине.

„ С једне стране кренули смо од реализације по пројекту у области културе, да између осталог сачувамо културно наслеђе нашег града, а исто тако да укључимо образовне институције у смислу различитих истраживачких делатности. Да први сазнамо сами ко смо, шта је то наша традиција, шта су све традиционални производи, и да их на тај начин уз ова истраживања на одговарајући начин  афирмишемо.

Поред тога  укључили смо образовне институције у процес израде традиционалних производа као што је Сомборски сир у Пољопривредној школи, као што је заштита Стапарског ћилима у Основној школи у Стапару, као што је Средња економска школа која ће производити Сомборске листаре, убудуће наш заштићени производ.

Поред тога кроз мере популационе политике оснивамо Агробизнис центар који је заправо настао у циљу задржавања младих у нашој средини, где смо препознали потребу младих да реше своје стамбено питање и започели акцију куповине кућа у сеоским месним заједницама и Агробизнис центар треба заправо да буде место где ће они стицати знање и вештине производње заштићених географских производа“ истакла је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић  и додала да је на локалној самоуправи да прати све ове процесе и да све потешкоће које у том процесу долазе на одговарајући начин и одређеним мерама превазилази.

На скупу су поред градоначелнице Сомбора говорили и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, Њ.Е. амбасадор Швајцарске у Србији Philippe Guex, као и представници произвођача аутентичних српских производа, а скуп је отворио  Владан Васић члан УО НАЛЕД-а и градоначелник Пирота.

                                                   Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација