ОДРЖАНА 48. СКУПШТИНА СТАЛНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ ГРАДОВА И ОПШТИНА

Председник СКГО и градоначелник Сомбора Антонио Ратковић

Председник СКГО и градоначелник Сомбора Антонио Ратковић

Завршни скуп 48. скупштине Сталне конференције градова и општина (СКГО) одржан је данас путем онлајн платформи. Реч је о највећем скупу локалне самоуправе у Републици Србији који се организује једном годишње и окупља представнике свих градова и општина, као и представнике државних органа и партнерских организација.

Тема овогодишње Скупштине је „Потенцијали и изазови у развоју локалне самоуправе у наредној декади“, а СКГО је овом приликом потписао споразуме о сарадњи са Спортским савезом Србије, као и са Фондацијом Новак Ђоковић.

Председник СКГО и градоначелник Сомбора Антонио Ратковић, приликом обраћања учесницима, истакао је да је година за нама била пуна изазова и да је пандемија утицала на животе, економију и планове.

„Упркос свему, током овог периода локалне самоуправе у Србији показале су способност да се изборе са изазовима – додатним ангажовањем, запослени у локалним администрацијама нису дозволили да живот у потпуности стане. Градови и општине и даље показују велику одговорност према грађанима у тренуцима кризе и међусобну солидарност“ рекао је Ратковић.

Градоначелник Сомбора нагласио је и да је организација СКГО настојала да нове околности не оставе велики утицај на већ остварени степен подршке својим чланицама и на пројекте који се спроводе у локалним заједницама.

„Стална конференција већ дуго година, а посебно током трајање ове кризе, показује да је озбиљан ресурс за своје чланице и веза између националних и локалних власти, као и између самих локалних самоуправа. Значај постојања, како ми то овде кажемо, једне адресе свих градова и општина, показан је још једном током ове године“ поручио је Ратковић.

На завршном скупу 48. скупштине Сталне конференције градова и општина учествовали су и Марија Обрадовић, министарка државне управе и локалне самоуправе, Ђорђе Станичић, генерални секретар СКГО, Саша Могић, помоћник министра државне управе и локалне самоуправе, Фредерик Валије, генерални секретар Савета европских општина и региона, Андреас Кифер, генерални секретар Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе и Емануил Манолов, председник општине Павликени из Бугарске, председник Мреже асоцијација локалних власти југоисточне Европе (НАЛАС) и председник Националне асоцијација локалних самоуправа Републике Бугарске (НАМРБ).

Овогодишња Скупштина СКГО организована је уз помоћ пројекта „Институционална подршка СКГО – трећа фаза“, који подржава Влада Швајцарске и програма „Подршка локалним самоуправама у Србији на путу ка ЕУ – Друга фаза“, који финансира Влада Шведске.