ГРАД СОМБОР ЈЕ ЈЕДАН ОД ПРВИХ ГРАДОВА У КОМЕ ЋЕ БИТИ БИТИ ПОСТАВЉЕНИ РЕЦИКЛАЖНИ КОНТЕЈНЕРИ ЗА СТАКЛЕНУ АМБАЛАЖУ

Пројекат "Управљање стакленом амбалажом на Западном Балкану"
Градоначелник учествовао на онлајн конференцији

Градоначелник учествовао на онлајн конференцији

Градоначелник Сомбора Антонио Ратковић данас је учествовао на регионалној онлајн конференцији на којој је представљен пројекат „Управљање стакленом амбалажом на Западном Балкану“, који је покренула Немачка развојна сарадња – ГИЗ, у сарадњи са оператерима амбалажног отпада – компанијама Секопак, Пакомак и Екопак. Пројекат се спроводи у Србији, Северној Македонији и Босни и Херцеговини и имплементирају га НАЛЕД, Регионална развојна агенција Херцеговине (РЕДАХ) и Заједница јединица локалних самоуправа (ЗЕЛС) из Северне Македоније.

Градоначелник Ратковић је овом приликом поручио да је обавезујуће за један Зелени град да учини пионирске кораке у домену заштите животне средине.

„Ми смо то учинили 2012. године и постали смо први град у Србији у ком је уз подршку Фонда за заштиту животне средине изграђен рециклажни центар с дневним капацитетом девет тона у коме се врши сепарација, разврставање различитих врста отпада и његово паковање.

Наше напоре у циљу унапређења и заштите животне средине препознало је и надлежно Министарство које нам је на овогодишњем конкурсу определило 45 милиона динара за финансирање израде пројектно-техничке документације за изградњу регионалног центра за управљање отпадом на депонији Ранчево у Сомбору. Након тога, Град је исходовао и грађевинску дозволу за извођење радова који нам предстоје у наредном периоду.

Све то нас је препоручило за учесника у пројекту Управљање стакленом амбалажом на Западном Балкану и обезбедиће нам постављање чак 150 наменских контејнера, у самом граду, у угоститељским објектима, али и у приградским насељима и насељеним местима са сомборске територије“ изјавио је градоначелник нагласивши да већ данас треба да учинимо напор и почнемо да мењамо однос према животној средини у сопственом дворишту и временом да га употпуњујемо и обогаћујемо најразличитијим активностима које ће за последицу имати чистију животну средину и здравије, богатије и задовољније друштво.

Пројекат „Управљање стакленом амбалажом на Западном Балкану“ се спроводи у Србији, Северној Македонији и Босни и Херцеговини са циљем да се повећа количина прикупљене и рециклиране стаклене амбалаже за 20%. Град Сомбор је одабран у оквиру пројекта као један од првих градова у коме ће бити бити постављени рециклажни контејнери за стаклену амбалажу.

Количина рециклиране стаклене амбалаже у региону Западног Балкана још је далеко од нивоа који прописује Европска унија. Док је циљ чланица ЕУ да рециклирају 70% стакла годишње, у Србији та количина износи 44%, у Северној Македонији 30%, а у Босни и Херцеговини 12%.

Конференција је окупила све партнере на пројекту, као и градоначелнике пилот општина, који су закључили да је пресудно направити корак ка профитабилној кружној економији у региону. Пројекат управљања стакленом амбалажом спроводи се у оквиру програма развојне сарадње са приватним сектором – develoPPP.de који финансира Немачко Савезно Министарство за економску сарадњу и развој.