ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА О НАЦИОНАЛНОM ДИВЕРЗИТЕТУ ПОД НАЗИВОМ „ЕВРОПА У МОМ ГРАДУ“

Обраћање градоначелнице Сомбора Душанке Голубовић
Обраћање градоначелнице Сомбора Душанке Голубовић

Обраћање градоначелнице Сомбора Душанке Голубовић

Данас је град Сомбор био домаћин конференције под називом „Европа у мом граду“. Конференцију је организовала немачка Фондација „Конрад Аденауер“ уз подршку града Сомбора и Удружења Немаца „Герхард“ Сомбор.

„Европа у мом граду“ је платформа Фондације Конрад Аденауер која спаја представнике власти из политичких, економских и разних других области и институција са грађанима и цивилним друштвом, са циљем да се потребе грађана чују, и да се заједно са доносиоцима, одлукама формулишу предлози за њихово побољшање.

Додатни конструктивни импулс ове платформе  „Европа у мом граду“ даје размена искустава гостију, представника политичке сцене и цивилног друштва из Немачке са локалним актерима. Експертиза и примери добре праксе из Немачке могу да буду значајне препоруке за побољшање услова за административни, економски, финансијски, туристички, културни развој и просперитет Србије. Дијалог „Европа у мом граду“ доприноси продубљивању сарадње Србије са Немачком.

Поздрављајући представнике републичке и покрајинске власти, госте из Немачке и Хрватске као и учеснике конференције, градоначелница Сомбора Душанка Голубовић се захвалила Фондацији „Конрад Аденауер“ што је изабрала Сомбор као место одржавања.

„Лично сам из два разлога задовољна што је Сомбор домаћин овакве конференције, пре свега због чињенице да се Сомбор једним делом своје територије ослања на границе Европске Уније и као такав се налази на тромеђи Републике Србије са Републиком Хрватском и Републиком Мађарском а исто тако моје задовољство проистиче из чињенице да је град Сомбор, град у коме живи  20 различитих нација и као такви представљамо једну мултинационалну и мултикултуралну средину и отуда кажемо да у Сомбору живи једна породица различитих народа“ –  рекла је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић у свом обраћању, истичући вековно јединство различитих верских заједница који живе на територији Сомбора, што представља својеврстан бренд нашег града. Она је додала да и садашња локална власт се труди да очува идентитет сваке националне заједнице која живи на територији града Сомбора, за шта су и одвојена средства у буџету. Градоначелница Голубовић је истакла да Европа није само данас у Сомбору, него да је одувек овде и да ће бити и у будуће.

Потпредседник Скупштине АПВ Војводине, Дамир Зобеница је у свом поздравном говору истакао веома добру сарадњу Републике Србије са Фондацијом  „Конрад Аденауер“ и понадао се да ће оваквих сарадњи бити и са другим организацијама Цивилног друштва. Што се тиче политике мањина Зобеница је истакао да садашња покрајинска власт не фингира равноправност свих нација у покрајини као што су то радили претходници, представљајући права мањина поготово представницима ЕУ, истичући  да у скупштини АП Војводине постоји симултани превод за припаднике пет најмногобројнијих националних мањина у покрајини, што наравно у пракси није било реализовано. Ситуација је од преузимања власти на изборима 2016. године од стране СНС потпуно другачија, па све оно што пише у статуту то је сада и остварено у пракси.

„Припадници националних мањина, имају своје демократско право да скупштински материјал добијају на својим матерњим  језицима, посланичка питања могу постављати на свом матерњем језику, као и да скупштинска заседања могу пратити на матерњем језику, рекао је Дамир Зобеница потпредседник скупштине АП Војводине пожелевши присутнима успешан рад на данашњој конференцији.

Присутнима се обратио и Норберт Бекман, директор Фондације „Конрад Аденауер“ Србија и Црна Гора, који је изразио задовољство што се налази у Сомбору и што је Сомбор град који спаја националне различитости

„Окружење које данас овде постоји заједно са вама у граду Сомбору савршено је место и  савршена прилика да се воде разговори, да се размењују идеје који ће и даље доприносити квалитету живота и заједништва“- рекао је Норберт Бекман, директор Фондације „Конрад Аденауер“

Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права каже да је Европа у свим нашим градовима, те да је Србија поносна. Целокупни правни поредак у области заштите људских и мањинских права,  Србија је засновала на међународним стандардима и уговорима донетим у оквиру Уједињених нација и Савета Европе, рекла је Пауновић и додала да би се чак могло рећи да је остваривање права припадника националних мањина изнад европског просека и да у извесним сегментима може да послужи као пример за многе земље Европске уније.

У оквиру конференције водиле су се две панел расправе, тема прве је Европска унија и политика националних мањина, а тема другог панела су биле мањине и мигранти.

                                                                                Послови информисања и односа са јавношћу