авг 03

ОТКРИВЕНА БИСТА НИКОЛЕ ТЕСЛЕ У КОЛУТУ

Председник Савета месне заједнице Колут Марко Ерцег, заменик градоначелнице Сомбора Антонио Ратковић и иницијатор и донатор бисте Милош Мандић

Председник Савета месне заједнице Колут Марко Ерцег, заменик градоначелнице Сомбора Антонио Ратковић и иницијатор и донатор бисте Милош Мандић

У Колуту је у оквиру прославе славе села Светог Илије откривена биста Николе Тесле, рад познатог вајара, професора Зорана Ивановића.

Ово уметничко дело открили су заменик градоначелнице Сомбора Антонио Ратковић, донатор и организатор постављања бисте Милош Мандић и председник Савета МЗ Колут Марко Ерцег.

Комисија за подизање споменика и постављања скулптуралних дела примила је иницијативу за постављање ове скулптуре од Ликовне колоније Колут, Бранке Мандић и Милоша Мандића из Колута, након чега је Скупштина града Сомбора усвојила Одлуку о постављању бисте Николе Тесле. Град Сомбор је издвојио у буџету 120.000 динара, а уређен је и простор око бисте.

Захваливши се организаторима, заменик градоначелнице Антонио Ратковић истакао је да му је драго што се иницијативе за постављање споменика не дешавају само у Сомбору, већ и у насељеним местима као што је Колут.

„Данас на Светог пророка Илију имали смо ту част да свечано откријемо бисту Николе Тесле за којег знамо ко је био и колико је све нас задужио, зато ми је посебно драго што је баш у Колуту у којем живе породице чије порекло води из места у којем је рођен Никола Тесла, и сигуран сам да ће њима ова биста посебно значити“ рекао је Ратковић.

Иницијатор и донатор скулптуре Миша Мандић, рекао је да је идеја о постављању бисте Николе Тесле у Колуту настала пре две године на једној од његових ликовних колонија: „Идеја да ову скулптуру поклоним Колуту се дуго таложила у мени, и пре две године сам идеју предложио локалној самоуправи, и уз велику помоћ града Сомбора, моја скулптура је, ево, дошла овде, у мој Колут, моје село и велико ми је задовољство што је велики број Колућана данас дошао да ово поздрави“ истакао је Мандић.

Након откривања бисте, прослава славе Светог Илије у Колуту настављена је уз пригодан културно-уметнички програм.

Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација