апр 03

ОТВОРЕН ГРАНИЧНИ ПРЕЛАЗ РАСТИНА – БАЧСЕНТЂЕРЂ

Гранични прелаз Растина - Бачсентђерђ радиће од 7.00 до 19.00 часова

Гранични прелаз Растина – Бачсентђерђ радиће од 7.00 до 19.00 часова

Нови гранични прелаз између Србије и Мађарске, Растина – Бачсентђерђ,  данас су отворили  министар спољних послова Србије Ивица Дачић и министар спољне политике и спољне трговине Мађарске Петер Сијарто.

Министар Дачић је истакао да отварање прелаза показује одлучност Србије и Мађарске да удружено делују у интересу грађана и да је отварање новог прелаза подстицај развоју политичких, економских, културних и пријатељских веза између две државе и њених грађана.

„Овај прелаз ће отворити нове могућности за развијање даље сарадње, а посебну спону у односима две државе представљају националне мањине. Опредељење две државе је да заједничким напорима обезбеде побољшање и унапређење положаја српске националне мањине у Мађарској и мађарске националне мањине у Србији. Сигуран сам да ће овај мост сарадње,  који је већ прекаљен кроз многа искушења  додатно  ојачати и дати свој пуни допринос у временима која долазе“, казао је Дачић и изразио захвалност  за подршку коју Мађарска Србији пружа на плану остваривања стратешког политичког приоритета, чланства у Европској унији.

„Сигуран сам да Мађарска разуме нашу позицију која је базирана на очувању хришћанских и европских вредности“, истакао је министар Дачић и додао да ће отварање новог прелаза допринети приближавању народа и привреда и отворити могућности за даљи развој сарадње на обострану корист.

Министар спољних послова Мађарске Сијарто казао је да је ово осми гранични прелаз између Србије и Мађарске и  навео да је заједничка граница дуга 164 километра.

Гранични прелаз Растина – Бачсентђерђ налази се на територији града Сомбора и радиће сваког дана од 7.00 до 19.00 часова.

Отварању граничног прелаза Растина – Бачсентђерђ присуствовали су представници АП Војводине – Иштван Пастор, председник Скупштине АП Војводине и други покрајински званичници, Душан Маријан, начелник Западнобачког управног округа, градоначелница Сомбора Душанка Голубовић и председник Скупштине града Сомбора прим. др Зоран Парчетић, са сарадницима, као и житељи два суседна погранична места Растине и Бачсентђерђа.

Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација