ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ВЕЗЕ СОМБОРА И КИКИНДЕ КРОЗ ДОКУМЕНТА ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА КИКИНДЕ“ У СОМБОРУ

У Mузеју Подунавских Шваба, отворена је изложба под називом „Везе Сомбора и Кикинде кроз документа Историјског архива Кикинде“, аутора Срђана Сивчева. Испред Града Сомбора, изложби су присуствовали чланица Градског већа за област културе и образовања Анита Стојаков и заменик председника Скупштине града Сомбора Радомир Лековић.

Изложба је настала из жеље да се Установе културе из Сомбора и Кикинде повежу и размене идеје, искуства и досадашња знања. Прилику да свечано отвори изложбу имала је градска већница Стојаков која је поручила да је ово позитиван почетак који за циљ има даље повезивање два српска града.

„Драго ми је што смо захваљујући идеји Историјског архива Кикинде успели да организујемо ову изложбу. Постојала је и раније жеља да се ради на повезивању Сомбора и Кикинде а ово је један леп почетак у том правцу. Верујем да заједничким радом можемо да успемо у даљем повезивању и неговању историјских веза“, поручила је градска већница Стојаков током отварања изложбе.

Посетиоци су могли да погледају плакате који указују на културне везе између два града, књиге које су штампане у Сомбору, а део су инвентара библиотеке Историјског архива Кикинде, као и документа о брачним везама становника два града као доказ о повезаности. Циљ изложбе је да се поред саобраћајне, привредне и економске везе, прати и научно – културно приближавање, а поред тога и доказивање вишеслојних веза између Сомбора и Кикинде у претходних два века.

Испред Града Кикинде на отварању изложбе су били председник Скупштине Младен Богдан и градска већница за област културе и образовања Валентина Мицковски.