ОТВОРЕНИ „12.ВЕЉКОВИ ДАНИ“ – ДОДЕЉЕНА НАГРАДА „ВЕЉКОВА ГОЛУБИЦА“

Немања Сарач градски већник за културу и образовање на отварању „12. Вељкових дана“
Немања Сарач градски већник за културу и образовање на отварању „12. Вељкових дана“

Немања Сарач градски већник за културу и образовање на отварању „12. Вељкових дана“

Под покровитељством града Сомбора, а у организацији градске библиотеке „Карло Бијелицки“ синоћ, 22. новембра, у великој сали зграде Жупаније, свечано су отворени 12. „Вељкови дани“.

У име града Сомбора присутнима се обратио Немања Сарач, члан градског већа задужен за област културе и образовања који је истакао да је Сомбор град културе а он је то у великој мери  захваљујући делу  Вељка Петровића. Значај Вељка Петровића је немогуће пренагласити осим чињенице да је Сомбору посветио суштину свог опуса и дао му уметничко име Раванград. ,до чињенице  да је  осим у култури дао велики допринос и на националном нивоу. У години у којој прослављамо стогодишњицу тријумфа Србије у Великом раду и присаједињења војводине матици Србији, са задовољством ћу рећи да је Вељко Петровић дао допринос и тим догађајима, истакао је Немања градски већник за културу и образовање.

„Пре две године на отварању Вељкових дана рекао сам  да Сомбор слави Вељка Петровића, да га слави  именима својих школа,  улица, споменицима  које је подигао и које ће подићи. У међувремену подигнут је још један споменик Вељку Петровићу на главној улици испред  Градске библиотеке. То је доказ да га у Сомбору и данас уважавају. Наравно дубоко верујем да би Вељку Петровићу највише пријали управо „Вељкови дани“. Чињеница да се награда која носи његово име додељује великанима писане речи, а они су већином својим уметничким радом у додиру са Сомбором  и на такав начин настављају његову животну мисију“, истакао је Немања Сарач честитајући овогодишњем лауреату Горану Петровићу.

Након отварања „12. Вељкових дана“ уследио је округли сто на тему „Повратак причи у савременој српској прози“ на којем су учествовали проф. др Александар Јерков, др Марко Недић, др Јасмина Врбавац, проф. др Слободан Владушић и др Милета Аћимовић Ивков.

У завршном делу програма, писцу Горану Петровићу из Београда, додељена је награда „Вељкова Голубица“ а свеукупно приповедачко стваралаштво.

                                                                               Послови информисања и односа са јавношћу