ПАРТИЦИПАТИВНО БУЏЕТИРАЊЕ У СОМБОРУ ОД 2014. ГОДИНЕ ДО ДАНАС

Град Сомбор је један од десет градова који су 2014. године у Србији почели са спровођењем партиципативног буџетирања, односно процесом директног укључивања грађана у одлучивање на које пројекте ће се утрошити средства из градског буџета.

Прве године када је спроведено партиципативно буџетирање, 2015. године, победио је предлог за уређење центра у Станишићу, изградња чесме и уређење платоа испред месне заједнице. Друге године, 2016. грађани су изгласали да се уреди излетиште „Тромеђа“.

У оквиру партиципативног буџетирања током 2017. године, поред гласачких листића који су се користили за гласање претходних година, уведено је и гласање електронским путем. Те године у завршном кругу гласања учествовало је 1137 грађана, а највише гласова добио је предлог за реконструкцију вртића у Кљајићеву.

Током анкетирања грађана током 2018. године највише гласова добио је предлог за изградњу шеталишта и осветљења уз канал од Апатинског моста до излетишта „Тромеђа“.

Пете године од како Град Сомбор спроводи процес партиципативног буџетирања 2019. грађани су одлучили да се уреди рекреативни центар у Кљајићеву. Исте године по први пут је спроведено партиципативно буџетирање и у средњим школама.

Град Сомбор и ове године наставља да спроводи процес партиципативног буџетирања. Због епидемије вируса ковид 19 гласање ће бити организовано само путем интернета. Позивамо вас да се укључите у онлајн анкету која ће почети крајем септембра и дате свој глас за предлог који желите да буде сврстан за реализацију током 2020. године.