ПЕДАГОШКИ ФАКУЛТЕТ ПРОСЛАВИО ДАН ФАКУЛТЕТА

Педагошки факултет у Сомбору данас је прославио Дан Факултета, у спомен на дан када је 15. новембра 1812. године отворена прва српска учитељска школа – Препарандија у Сент Андреји, која је 1816. године, такође 15. новембра, премештена у Сомбор. Тим поводом, у амфитеатру Педагошког факултета одржана је свечана академија.

Присутне је испред домаћина поздравио декан Педагошког факултета проф. др Саша Марковић, обративши се са беседом „Препарандиста“.

Испред Министарства просвете, државна секретарка проф. др Маријана Дукић Мијатовић подсетила је на изузетну традицију Педагошког факултета о којој говоре векови, истакавши да данас факултет представља пример добро организоване савремене образовне установе која је у токовима са свим модерним тенденцијама.

Проректорка за међународну сарадњу Универзитета у Новом Саду проф. др Сабина Халупка Решетар, честитавши студентима и професорима Дан Факултета, нагласила је да Педагошки факултет као најстарији члан Универзитрта у Новом Саду представља један од темеља овог Универзитета.

Присутне је поздравила и заменица градоначелника Љиљана Тица, истакавши да је сомборски Педагошки факултет своју дугу историју нераскидиво испреплетао са историјом и  животом града и његовим просветним и културним дометима.

„Наше  чврсто опредељење је такво, да је образовање и улагање у све видове опремања образовних установа  и  додатних видова едукације високо на листи приоритета нашег града, јер је то најбоља и најисплативија инвестиција којом улажемо у будућност свих нас, али и оних који долазе после нас“, казала је Тица.

У оквиру програма наступили су студенти и Хор Педагошког факултета, а овом приликом декан је свечано уручио признања за најбољи мастер рад и најбољег студента.