ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА ПОСТРОЈЕЊА ЗА ПРЕРАДУ ВОДЕ У БАЧКОМ МОНОШТОРУ

Испред МЗ "Бачки Моноштор"Далибор Форгић, председник Скупштине града Сомбора Зоран Рус, градоначелник Антонио Ратковић и испред МЗ "Бачки Моноштор" Стипан Бенић

Испред МЗ „Бачки Моноштор“Далибор Форгић, председник Скупштине града Сомбора Зоран Рус, градоначелник Антонио Ратковић и испред МЗ „Бачки Моноштор“ Стипан Бенић

Градоначелник Града Сомбора Антонио Ратковић и директор ЈКП „Водовода“ Бездан Дејан Кубатов положили су данас камен темељац за изградњу постројења за прераду воде у Бачком Моноштору.

Изградња постројења за прераду воде решиће проблем производње здраве пијаће воде још једног насељеног места на територији Града Сомбора, тако да ће становницима Бачког Моноштора бити обезбеђена пијаћа вода чији квалитет одговара свим прописаним захтевима.

Градоначелник Антонио Ратковић истакао је да је приоритет Града Сомбора да сви становници имају обезбеђену здраву пијаћу воду.

„2019. године када смо отварали једно овакво слично постројење у Бачком Брегу, тада сам говорио да се надам да ћемо у блиској будушности имати прилику да слично овакво постројење отворимо и овде у Моноштору. Мени је велика част што данас имам прилику и да положим камен темељац. Колико је битан квалитет воде, како у граду тако и у свим насељеним местима, говори то да ћемо се ми као Град свакако руководити тиме да свако село у наредним годинама добије пијаћу воду. Оно што је битно за Моноштор да овај проблем траје већ годинама и да смо заједно са Јавним комуналним предузећем Водовод Бездан препознали овај проблем и да решавамо село по село. Ја се надам да ће до половине следеће године бити готови радови и да ћемо имати прилику да заједнички отворимо ово постројење“ рекао је градоначелник и додао да је овај Пројекат још један вид сарадње између Града Сомбора и Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство.

Директор ЈКП „Водовод“ Бездан Дејан Кубатов рекао је да је ово предузеће спремно да одговори на све захтеве како би се обезбедила пијаћа вода.

„Град Сомбор и Покрајински секретаријат је препознао доброг партнера у јавном комуналном предузећу Водовод Бездан. Ми им се захвањујемо свим срцем што су стали уз нас и што су нас препознали као партнере који могу да одговоре свим технолошким захтевима, односно свим захтевима квалитетне пијаће воде. Постројење које ће бити изграђено за неколико месеци јесте постројење капацитета 14 литара секундних. Много већи капацитет поседује постројење зато што смо испројектовали и друге захтеве. Основна ствар јесте да Бачки Моноштор као насеље има скоро 1400 прикључака, то је еквивалентних 3 500 становника који ће, надамо се, врло брзо добити пијаћу воду“ рекао је Кубатов.

Овај веома значајан корак који ће побољшати квалитет живота становницима овог насељеног места поздравили су и председник Скупштине града Сомбора Зоран Рус, члан  Градског већа за област комуналне делатности и инвестиција Мирослав Ковачић, члан Градског већа за област националних мањина и сарадње са верским заједницама Силард Јанковић, помоћник градоначелника за област месне самоуправе Атила Прибила, као и представници МЗ „Бачки Моноштор“.

Опрема која ће се користити у постројењу је комбинација домаће и стране технологије, каква је већ инсталирана на локацији Бачки Брег, где даје изузетне резултате у филтрирању, односно у производњи пијаће воде.

Пројекат је замишљен тако да целокупан технолошки процес буде затвореног карактера, односно да не буде одбацивања ни капи воде из било ког процеса фитрације, прања филтера или друго.

Бачки Моноштор тренутно се снабдева водом из три бунара чији квалитет не одговара параметрима квалитета који су прописани важећим Правилником о исправности воде за пиће 8забележене су веће вредности гвожђа, мангана, арсена, мутноћа и боја, од максимално дозвољених количина).

Инвеститор је Град Сомбор, а вредност пројекта износи: 65.151.889,02 рсд  + ПДВ где је из Покрајинских фондова обезбеђено 20.000.000 динара, а Град Сомбор учествује са 45.151.889,02 динара.