УМЕТНОСТ СЛАМАРЕЊА НА РАДИОНИЦАМА У СОМБОРУ

Украси за бандаша и бандашицу
Украси за бандаша и бандашицу

Украси за бандаша и бандашицу

„Изложба и радионица сламарења” данас је одржана у галеријском простору УГ „Буњевачко коло“ Сомбор, на адреси Јована Поповића бб.

Посетиоци су имали прилику да погледају изложбу слика, честитки, минијатура, предмета и украса од сламе израђених за потребе манифестације „Буњевачка Дужионица“, као и да науче основе технике сламарења на организованим радионицама.

Испред Града Сомбора манифестацију је посетила заменица градоначелника Љиљана Тица, која је овом приликом рекла да сламарке негују једну посебну уметност која изражава дух Војводине на више начина.

„Посматрајући ово, човек може да закључи да се ради о посебној способности и креативности оних који негују ову уметност и да су то посебне слике, посебни мотиви који карактеришу Војводину и њену симболику“ нагласила је Љиљана Тица, пожелевши сламаркама да и даље негују ову посебну технику и да је преносе на млађе генерације.

Подпредседница УГ „Буњевачко коло“ Александра Медурић Калчан приликом отварања изложбе истакла је да је данашњем сламарњњу претходило 15 радионица, да се ове године због епидемиолошких разлога одустало од одржавања Дужионице, али да је данашња изложба ипак један важан део те манифестације који су успели да организују.

„Данас смо се читаво пре подне дружили са нашим дивним сламаркама, посматрали их како раде, слушали предавање о важним сегментима њиховог стваралаштва, покушали смо пратити њихове веште прсте и имитирати њихове покрете, не би ли створили чаролију налик на њихову“ истакла је Медурић Калчан.

На изложби, поред слика, цветова, сувенира у виду честитки, обележивача, минијатура, посебан акценат стављен је на тематику украса намењених за кићење бандаша и бандашице у празнику Дужионице.

„Изложбу и радионицу сламарења“ организовало је УГ „Буњевачко коло“ уз подршку Града Сомбора.