ПОДЕЉЕНЕ БОРАЧКЕ ЛЕГИТИМАЦИЈЕ

У Великој сали у згради Жупаније данас су подељене борачке легитимације борцима са територије града Сомбора. Подели борачких легитимација присуствовали су помоћница министра за борачко – инвалидску заштиту у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Сања Лакић, градоначелник Града Сомбора Антонио Ратковић, градска већница за област социјалне заштите Јована Миљевић и начелница Одељења за друштвене делатности Марија Јерковић.
Помоћница министра Сања Лакић поздравила је присутне борце и рекла нешто више о програмима и плановима за 2024. годину када је подршка борцима у питању.
„Драги моји борци, ратни војни инвалиди, породице палих бораца, радујем се што сам данас овде са вама и што могу да вас као помоћник министра чујем и саслушам ваше предлоге и потребе. Овде смо како би у директном контакту с вама креирали програме за 2024. годину. Имаћемо три јавна позива у наредном периоду и то: Јавни позив за удружења грађана, борачке организације и организације за очување традиције, затим Јавни позив за бањско – климатски опоравак и Јавни позив који се односи на ратне меморијале. Ово што данас радимо је први корак у уређењу вашег статуса, а то је подела борачких легитимација. Следећи корак јесте национално признање, односно борачка споменица коју додељује министар Никола Селаковић. Желим вам свако добро“, рекла је помоћница министра Сања Лакић у свом обраћању.
Градоначелник Ратковић се захвалио борцима на свему што су учинили за своју земљу и позвао их да након поделе борачких легитимација, изнесу своја мишљења, идеје и потребе како би се додатно развијала сарадња и даље побољшао квалитет живота бораца.
„Велико ми је задовољство што могу да вас поздравим у име града Сомбора јер сте ви, наши борци, жива историја и понос нашег града. Наш град је протеклих деценија, често био први на удару у регрутовању бораца али и по непријатељским нападима. За нас је због тога посебно важно да негујемо културу сећања, да покажемо да памтимо вашу борбу и ваше жртве. Ви сте стална лекција о патриотизму за нове генерације, јер прошлост нас је формирала и без тог историјског сазнања тешко се опстаје. У последње три године удвостручили смо средства која Град издваја за пројекте борачко – инвалидске заштите. Подржавамо рад борачких удружења, издвајамо из градског буџета средства за низ олакшица у комуналним услугама и наши борци спадају у приоритетне групе пацијената за прегледе у Сомборској болници. Овде нећемо стати и наставићемо једнако амбициозно и посвећено да радимо на свакој другој подршци вама и вашим породицама“, рекао је градоначелник Ратковић у свом обраћању.
Са борачком легитимацијом, борци ће моћи бесплатно да гледају позоришне представе, изложбе, те бесплатно да се учлане у библиотеку и добију књиге на кућну адресу. Поред тога, моћи ће да користе отворене и затворене базене, теретане и сауне у Градској хали „Мостонга“. Рачуни за воду и друге комуналне услуге ће бити смањени, а од сада ће моћи и да се бесплатно паркирају сваким радним даном у трећој паркинг зони у граду.
Град Сомбор ће наставити да пружа подршку свим борцима и удружењима бораца која су учествовала у одбрани своје земље када је то било потребно и наставиће додатно да развија услуге којима се олакшава живот бораца.