ОТВОРЕН ПРВИ САЈАМ ПИСАЦА И ИЗДАВАЧА У СОМБОРУ

У Српској читаоници „Лаза Костић“ Сомбор, данас је свечано отворен Сајам писаца и издавача „СПИС“. Сајам се организује по први пут у нашем граду уз подршку издавача и писаца из Сомбора, неколико издавача из Србије, Мађарске, Хрватске и Републике Српске, као и уз подршку Града Сомбора. Свечаном отварању манифестације испред локалне самоуправе присуствовали су градска већница за област културе и образовања Анита Стојаков, градска већница за област социјалне заштите Јована Миљевић и градски већник за област руралног развоја Срђан Савић.
На почетку програма присутнима се обратио песник, прозни писац и есејиста, књижевни позоришни и ликовни критичар, добитник Октобарске награде Града Сомбора, Давид Кецман Дако, који је причајући о називима улица у граду и славним именима које оне носе, желео да покаже да је Сомбор град културе, град писаца, просветитеља и књижевника, те да се поноси културном традицијом града.
Учешће на сајму потврдиле су бројне библиотеке, установе културе и образовања, удружења и појединци, а званично отварање је својим обраћањем уприличила градска већница Анита Стојаков.
„Задовољство ми је да вас поздравим у име Града Сомбора и у своје лично име. Сомбор као град културе увек је био познат по књижевности, писцима и великанима који су дали значајан допринос у овој области. Велико задовољство ми причињава чињеница да и данас установе културе, удружења и појединци улажу несебичан труд и енергију како би књижевност у нашем граду задржала заслужену славу, да се иде у корак с временом како би се књижевност и само читање приближило новим генерацијама. У време модерних технологија, брзог темпа живота, посебно је важно развијати навику читања код деце и младих које ће подстакнути креативност и машту, омогућити им да кроз књигу путују у далеке пределе и упознају свет око нас. Захваљујем се организаторима и учесницима овог сајма на иницијативи и организацији. Пожелела бих вам успешан рад, конструктивне разговоре и верујем да ће ова идеја заживети и у будућим годинама, те овом приликом званично проглашавам сајам отвореним“, рекла је градска већница Стојаков у свом обраћању.
„СПИС“ ће трајати од 2. до 4. фебруара, а у оквиру сајма, одржаће се представљање издавачке делатности Срба у Хрватској, округли сто „Издаваштво изван метрополе: искуства и перспективе“, представљање књиге „Вила са Чакора“ Неде Ђукић Боројевић и други.
Сајам ће бити отворен данас до 18 часова, у суботу од 10-18 часова и у недељу од 10-13 часова, а за све заинтересоване суграђане који желе да посете манифестацију, улаз је бесплатан.