ПОЛАГАЊЕМ ВЕНАЦА ОБЕЛЕЖЕН ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ НАТО АГРЕСИЈЕ

Поводом обележавања 25. годишњице од почетка злочиначке НАТО агресије на Савезну републику Југославију без одобрења Савета безбедности УН, и бесомучног бомбардовања и уништавања како војне, тако и цивилне инфраструктуре, данас су у знак сећања на све пале хероје и жртве агресије, положени венци на Споменик жртвама ратова 1990-1999. године у Парку хероја у Сомбору и на споменик прве жртве агресије, заставника Радована Медића.
Полагањем венаца на Споменик жртвама ратова 1990-1999., почаст су одале делегација Града Сомбора коју су чинили градоначелник Антонио Ратковић и градски већници Јована Миљевић и Ђорђе Зорић, делегација Првог центра за обуку Војске Србије, делегација Удружења ратних војних инвалида Града Сомбора, делегација Удружења бораца и потомака ратова 1914-1999. „Осма кордунашка ударна дивизија +“ Кљајићево, делегација Удружења 549. Моторизоване бригаде „Цар Душан Силни“, делегација Удружења сомборских ветерана, делегација Савеза ратних војних инвалида породица погинулих бораца Војводине, делегација Удружења бораца и потомака ратова 1914-1999. године „Кордун“ Чонопља, делегација Савеза удружења бораца народно ослободилачких ратова Сомбор и делегација Покрета ратних ветерана Сомбор. По полагању венаца, градоначелник Ратковић се уписао у књигу сећања речима: „Иако је прошло четврт века од дугих 78 дана и ноћи бестијалног бомбардовања наше домовине и нашег града коју су напале снаге НАТО алијансе, Град Сомбор никада неће заборавити жртве и злочине који су почињени над нашом децом и нашим суграђанима. Нема им је вечна слава“.
Полагањем венаца на споменик заставнику Радовану Медићу, једној од првих жртава НАТО агресије, почаст су одали чланови породице заставника, делегација Града Сомбора, делегација Првог центра за обуку Војске Србије, делегација 224. Центра за електронска дејства и делегација Удружења бораца и потомака ратова 1914-1999. „Осма кордунашка ударна дивизија +“ Кљајићево.
Поводом обележавања 25. годишњице НАТО агресије на нашу земљу, сећајући се с поштовањем свих жртава бомбардовања које је трајало 78 дана, на спомен обележје жртвама НАТО агресије, у Првом центру за обуку Војске Србије, у петак, 22. марта, почаст су одали делегација Града Сомбора коју су чинили заменица градоначелника Љиљана Тица и градски већници Јована Миљевић и Слободан Станић, делегација Првог центра за обуку Војске Србије, начелник Западнобачког управног округа Горан Нонковић, делегација МУП-а, те делегације бројних удружења грађана.
Током 78 дана и ноћи бомбардовања, поред војних, постојао је и велики број цивилних жртава, које су иако биле далеко од војних објеката, биле мете напада. Тешко је разорена инфраструктура, привреда, школе, здравствени центри, споменици културе, медијске куће, цркве и манастири. Бомбардовање је завршено 10. јуна усвајањем Резолуције 1244 СБ УН.
Сећајући се ове агресије, постављен је видео бим на Градској кући у Сомбору, где ће бити приказан снимак са именима палих хероја који су свој живот оставили на бранику отаџбине, а грађани ће видео снимак моћи да погледају у периоду од 19-23 часа.