авг 09

ПОЉОПРИВРЕДА,  ТЕМА РАЗГОВОРА ГРАДОНАЧЕЛНИЦЕ  СОМБОРА  СА МИНИСТРОМ ПОЉОПРИВРЕДЕ ГРУЗИЈЕ

Поврће са огледних поља ПСС

Пољопривредна стручна служба „Сомбор“ била је организатор и домаћин састанка  са министром пољопривреде Републике Грузије Леваном  Давиташвилијем (Levan Davitashvili) и његовим сарадницима, те представницима локалне самоуправе, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и представницима Покрајинског секретаријата за водопривреду и шумарство.

Састанку  су, испред града Сомбора, присуствовали   градоначелница  Душанка Голубовић и заменик градоначелнице Антонио Ратковић, а испред Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде државни секретар Велимир  Станојевић.

Градоначелница је упутила речи добродошлице грузијској делегацији и истакла да је направљен прави избор за посету јер је, како је истакла, сомборска Пољопривредна стручна служба најбоља у Србији.

„Тема данашњег састанка је  пољопривреда и надам се да ћете остварити циљеве због којих сте у Сомбору“, навела је градоначелница која је делегацију Грузије информисала о пољопривредном земљишту у Сомбору, власничкој структури, као и производној структури.  Голубовић је као позитиван  инвестициони пример у овој области навела инвестицију „Ферера“  у подизање засада и производњу лешника у Алекси Шантићу,  и истакла да се нада да је ово само прва посета Сомбору који располаже и другим привредним потенцијалима.

„Сомбор  има богато културно-историјско наслеђе и богату понуду у области културе која  свачији боравак у  граду учини  пријатнијим“, казала је градоначелница.

Министар Давиташвили се захвалио на речима добродошлице и навео да је Грузија у процесу реформи, односно приступања Европској унији  и оценио  ће искуства Србије у области пољопривреде бити значајна и помоћи европском путу Грузије.

Давиташвили је истакао да их првенствено интересује саветодавни рад пољопривредних стручних служби, али да постоје и друге области у којима ће размена искустава добро доћи.

Државни секретар за пољопривреду Станојевић је навео да је претходних дана са делегацијом  Грузије провео обилазећи винограде и винарије, што није случајно јер је Грузија постојбина производње  вина.

„Сектор виноградарства је у једном периоду код нас био у кризи, али последњих 15-ак година поново се развија и добија на значају, тако да сада има  око 350 винарија. У процесу приступања Европској унији  циљ нам је да припремамо решења која ће одговарати захтевима када се буду отварала поглавља из области пољопривреде“, рекао је Станојевић.

Директор ПСС „Сомбор“ Владимир Сабадош представио је службу, а потом су учесници скупа имали прилику да виде како изгледа поврће са огледних поља ПСС,  као и  лабораторије у којима све почиње.

                                                                    Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација