ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ ПОВОДОМ ДАНА ПРИСАЈЕДИЊЕЊА СОМБОРА МАТИЦИ СРБИЈИ

Поводом обележавања Дана присаједињења Сомбора матици Србији, представници Града Сомбора су данас на спомен обележју погинулих бораца и осталих страдалих на овом подручју у Првом Светском рату, као и на споменику мајора Николе Илића Бајка, положили венце. Град Сомбор су на полагању венаца представљали градски већник за област комуналних делатности и инвестиција Ђорђе Зорић, градска већница за област културе и образовања Анита Стојаков и помоћник градоначелника за област инвестиција и међународне сарадње Бранислав Сворцан.

Сомборци обележавају 13. новембар као Дан присаједињења јер је на тај дан српска војска са својом претходницом коју је предводио мајор Никола Илић Бајка, ушла у Сомбор и донела дугоочекивану слободу.

По завршетку борбе за ослобођење, на Великој народној скупштини Срба, Буњеваца и свих Словена  која се одржала 25. новембра 1918. године, донета је одлука да се Краљевини Србији припоје Банат, Бачка и Барања, чиме је Сомбор и званично постао део српске државе.

Полагањем венаца Град Сомбор је обележио сећање на жртву коју су поднели наши суграђани у борби за слободу, упућујући поруку да се јунаци отаџбинских ратова и њихова пожртвованост неће заборавити.