авг 05

ПОМОЋНИЦА МИНИСТРА ЗА РАД, ЗАПОШЉАВАЊЕ И СОЦИЈАЛНУ ПОЛИТИКУ НИНА МИТИЋ ПОСЕТИЛА СОМБОРСКУ СИГУРНУ КУЋУ

Поводом одржавања међународног волонтерског кампа у сомборској Сигурној кући, у којој млади из десетак земаља из целог света дају допринос оснаживању ове важне институције у систему заштите жртава породичног насиља, Нина Митић, помоћница министра за рад, запошљавање и социјалну политику Нина Митић, посетила је данас Сомбор.

У циљу упознавања полазника кампа и представника ресорног Министарства са моделом социјалног предузетништва, Тамара Савовић, координаторка Сигурне куће, одржала је презентацију пројекта „Сигурна кућа социјалног предузетништва Сомбор“ који подстиче жене да започну сопствени посао и развију свест о сопственом доприносу заједници, а Санида Кларић, партнерка на пројекту из социјалног предузећа „Био идеа“, представила је модел социјалног предузетништва као одговор на економске, еколошке и социјалне изазове савременог друштва.

Министарство се труди да доношењем различитих правних аката, закона и уредби побољша положај угрожених жена које су трпеле или трпе породично насиље.

– Помоћ женама у сигурним кућама, пружа се, пре свега, кроз економско оснаживање, што је поента целе приче, јер оне ако нису економски јаке, онда долазимо до тога да увек морају да зависе од неког, па се веома често враћају у средину у којој су претрпеле насиље, изјавила је помоћница министра Нина Митић.

Локална самоуправа има значајну улогу у оснаживању жена које долазе и социјално угрожених категорија, али и жена које су претрпеле насиље у породици.

– Овим пројектом дајемо подршку већ мапираним мерама које смо предузели када су у питању жене, пре свега, у руралним подручјима у циљу њиховог запошљавања и обезбеђивања прихода, а радионице кроз које ће проћи омогућиће има да стекну нова знања и нове вештине, изјавила је Душанка Голубовић, градоначелница Сомбора.

Међународни волонтерски камп који се определио да своје активности реализује управо у нашем граду и управо у сомборској Сигурној кући, јесте управо добра и права подршка, закључила је градоначелница Голубовић.

Волонтери кампа ће током свог боравка у сомборској Сигурној кући организовати низ едукативних и креативних радионица, а осликаће и мурале на зидовима сигурне куће са мотивом породице и породичних вредности.

 

 

Званична интернет презентација