ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ НА ПРОМОЦИЈИ РЕШАВАЊА СПОРОВА ПУТЕМ МЕДИЈАЦИЈЕ

Заменица градоначелника Љиљана Тица и председница Основног суда у Сомбору Александра Медурић Калчан потписале су данас у просторијама Градске управе протокол о сарадњи на заједничкој промоцији и спровођењу посредовања у решавању спорова, односно медијације.

Медијација представља вансудски начин за решавање спорних односа у свим областима друштвеног живота, где стране покушавају да постигну решење уз помоћ трећег, неутралног лица – медијатора.

Заменица градоначелника истакла је да ће Град у сарадњи са Инфо службом Основног суда, омогућити грађанима да се информишу о погодностима медијације у решавању спорова.

„Ово је све у интересу грађана, како би се њима омогућило да што пре, једноставније и лакше дођу до решења, јер се смањује време чекања и долази брже до решења за обе стране начином који пружа медијација. Зато смо и подржали и подржаћемо овакав вид решавања спорова“ рекла је Тица.

Александра Медурић Калчан нагласила је да је огроман број предмета у суду чије се решавање спроводи годинама и месецима, а који би се лакше и брже решили уз помоћ медијације.

„Људи слободно улазе у тај поступак, нема избегавања доласка, могу да изнесу све оно што желе везано за предмет и да кажу шта хоће да постигну том парницом. Кад то нађу, онда се договором у медијацији дође до неког решења које траје. Претпоставка је да после медијације добију оно што желе, или нешто мање, али у сваком случају, сви су добитници“, објаснила је председница Основног суда.

Овом приликом,  потписан је и споразум о сарадњи између Форума судија Србије и Медијација центра Сомбор.

Небојша Ђуричић, председник Управног одбора Форума судија Србије рекао је да је овај споразум уследио после потписивања споразума између Форума судија Србије и Основног суда у Сомбору почетком ове године, где је Основни суд препознао медијацију као добру идеју за решавање спорова који се налазе пред Основним судом, а да је сарадња Форума са медијаторима логичан след за упознавање грађана са могућностима које нуди медијација.

„Са једне стране ми као удружење судија промовисаћемо медијацију међу судијама у правосуђу, са друге стране удружење које окупља медијаторе вршиће промоцију пре свега према грађанима и веома је битна добра сарадња између судова и медијатора“, навео је Ђуричић.

Александар Пиља, председник Медијација центра Сомбор, објаснио је разлику између медијације и судског спора.

„Странке нико не тера да уђу у поступаак, поступак је мање формалан него судски поступак, бржи је, значи ми смо у обавези да у року од 30 до 60 дана завршимо медијацију и идеја је да се не утврђују правила, него да се утврђују интереси да помиримо, односно приближимо интересе странака и да на тај начин покушамо да решимо спор“, рекао је Пиља.