сеп 04

ПОТПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ СРБИЈЕ ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ  ПОСЕТИЛА ЦЕНТАР ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД У СОМБОРУ У КОЈЕМ ЈЕ ИНСТАЛИРАН ПРВИ ПАНИК ТАСТЕР  СИСТЕМ

Градоначелница Сомбора и потпредседница Владе са запосленима Центра за социјални рад у Сомбору

Потпредседница Владе Републике Србије, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и председница Координационог тела Владе Србије за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић посетила је сомборски Центар за социјални рад као прву установу у којој је  постављен  паник  тастер систем.

„Сомбор је  први град који је, захваљујући заједничком раду Координационог тела, UN Women и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, добио паник тастер систем.  У наредном периоду још 60 центара и здравствених установа добиће паник тастере. Сомбор је један од ретких градова који је,  када говоримо о насиљу над женама, јако добро организован. Координација која постоји између града, Центра за социјални рад, сигурне куће, тужилаштва и полиције је пример како се ради у пракси и ми желимо да да тако буде у сваком граду у Србији. Због тога смо ми данас овде,  да кажемо да је овде постављен први паник тастер, али и да кажемо погледајте како ради Сомбор,  то је одличан пример за све градове“, казала је Михајловић и додала да је паник тастер постављен и у Општој болници „Др Радивој Симоновић“ Сомбор.

Михајловић је додала и да је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре на јавном конкурсу издвојило 10 милиона динара за реконструкцију сигурних кућа у Србији, а пола милиона динара додељено је сигурној кући у Сомбору.

Потпредседница је истакла да је припремљен  Нацрт закона о родној равноправности, те да је  упућен Одбору за правни систем који ће га после усвајања упутити Влади Србије. „Закон је важан за целу земљу, мислим да смо као друштво спремни да учинимо корак напред и да створимо једнаке услове  за жене и мушкарце“, истакла је Михајловић.

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић је истакла да су паник тастери значајни као мера   превенције која  ће омогућити већу заштиту запослених у Центру за социјални рад када је у питању рад са потенцијално опасним корисницима и када су у питању ситуације које су се раније дешавале у другим градовима.

„На срећу, у Сомбору, нисмо имали таквих искустава, али с обзиром на то да већину запослених у Центру за социјални рад чине жене ово ће бити заштита запослених, али и корисника услуга Центра од потенцијалних насилника“,  казала је градоначелница и захвалила се потпредседници Владе и председници Координационог тела за родну равноправност што су омогућили да  Центар за социјални рад  добије  овакав систем обезбеђења.

На постављеном систему захвалио се и Бранислав Хаџи Бојанић, директор Центра за социјални рад.

Након обиласка Центра,  потпредседница Владе Михајловић са сарадницима и градоначелница Сомбора Душанка Голубовић са сарадницима су у згради локалне самоуправе разговарале о најзначајнијим инфраструктурним пројектима за Град.

На почетку састанка градоначелница се захвалила на посети и истакла да се нада да ће потпредседница и државни секретари имати разумевања и помоћи при реализацији пројеката који су значајни не само за град Сомбор, већ и регион.

Потпредседница је похвалила ресорно одељење Градске управе града Сомбора које се,  од увођења електронске грађевинске дозволе, истиче по брзини издавања грађевинских дозвола, по чему је  међу пет  најбољих градова у Србији.

Састанку су присуствовали државни секретари: Ненад Иванишевић, Зоран Лакићевић, помоћница  Даринка  Ђуран,   директор  ЈП „Путеви Србије“ Зоран  Дробњак и Бранка Драшковић, саветница за област родне равноправности.

Састанку је присуствовао и начелник Западнобачког управног округа Душан Маријан,  заменик градоначелнице Антонио Ратковић, чланови Градског већа: Мирослав Ковачић, за област комунална делатност и инвестиције, Горан Милић, за област сарадње са републичким и покрајинским органима и међународну сарадњу, помоћници градоначелнице и други сарадници.

                                                            Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација