јун 14

ПОВОДОМ ДАНА МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА И ДАНА ПОЛИЦИЈЕ НАГРАЂЕНИ НАЈИСТАКНУТИЈИ ПОЛИЦИЈСКИ СЛУЖБЕНИЦИ

Награђени полицијски службеници

Поводом  Дана Министарства унутрашњих послова (МУП) и Дана  полиције, у великој сали зграде локалне самоуправе организован је пријем и додељене су награде најистакнутијим полицијским службеницима Полицијске управе  (ПУ) Сомбор.

Полицијским службеницима и њиховим гостима,  у име градоначелнице Сомбора Душанке Голубовић, у име локалне самоуправе и у своје лично име, присутнима је Дан полиције честитао заменик градоначелнице Антонио Ратковић.

„Искрено се радујем што ћу данас бити у прилици да вам у име  грађана Сомбора уручим награде које симболизују  захвалност целокупне заједнице за напоре које свакодневно чините суочавајући се са изазовима који нису безазлени. Послови полиције  никада, ни у најмирнијем времену,  нису  били лаки, а посебно у време у којем живимо и које је бременито различитим изазовима. Само преданом и часном службом свих припадника полиције  на благовременом откривању и спречавању унутрашњег и међународног тероризма  и организованог криминала  омогућавате свима нама који живимо и радимо на северној граници наше државе да се без стрепње посветимо свом свакодневном послу  и животним обавезама. Посебно ми је значајно да могу да нагласим све квалитетнију сарадњу градских институција и Полицијске управе Сомбор на успостављању и развијању савремених стандарда заштите од насиља у породици, одличну сарадњу са полицијским пограничним органима наше две суседне државе, Републиком Мађарском и Републиком Хрватском који доприносе квалитетној слици наше земље на путу ка  евроинтеграцијама“, казао је Ратковић и додао да је жеља сомборске локалне самоуправе  да  се унапреди сарадња са локалном полицијом у свим областима које се односе на заштиту младих.

„У претходном периоду ја сам, не само у начелнику ПУ Сомбор Саши Дмитрашиновићу, већ у  многима из ваше службе са којима сам  био у прилици да се сретнем и разговарам,  препознао намеру да заједнички интереси града и свих часних суграђана буду у што значајнијој мери остварени. На томе смо вам поштована господо полицајци, ја лично и наш Град захвални,“ казао је заменик градоначелнице и обећао да ће локална самоуправа у складу са овлашћењима и  могућностима дати допринос квалитету услова у којима полиција ради, а  ради опстанка виталних интереса града у будућности.

Присутним колегама обратио се и начелник ПУ Сомбор Саша Дмитрашиновић који је казао да се Дан полиције обележава у сећање на дане  херојске прошлости, али да су  МУП-у и полицијски службеници  ПУ Сомбор  „добро загледани у будућност“.

„Гледамо у будућност у којој, као  и у садашњости, себе видимо као истински сервис наших грађана. Наше активности и резултати које остварујемо имају једино за циљ да Сомбор буде миран, безбедан град, за нас и нашу децу. ПУ Сомбор је у претходном периоду у свим областима рада остварила резултате на које смо поносни. Ипак, не мислимо да смо завршили са свим изазовима,  имамо нове  и сигурни смо да ћемо кроз партнерске односе са Градом и свим институцијама, као и грађанима на виши ниво подићи безбедност  у Сомбору. Сарадња  је  прави пут којим требамо  ићи, а то су показали резултати остварени у 2016. години. У прошлој години  стопа криминалитета  је смањена за 10 одсто, а истовремено је повећан број расветљених кривичних дела за пет до шест одсто. Од изузетног је значаја што су резултати у области наркоманије видљиви и  евидентни. Заплењено је 70 кг  разних врста опојне дроге, 900 биљака канабиса од којих се производи марихуана, пронашли смо више специјализованих лабораторија за производњу марихуане и открили више организованих група и спречили да се дрога нађе на улицама“ навео је најзначајније резултате Дмитрашиновић.

Начелник ПУ Сомбор је навео да су  значајни резултати остварени и у области сузбијања породичног насиља.

„Првог јуна  ступио је на снагу нови Закон о спречавању породичног насиља  који даје на значају превенцији  и омогућава нам  ефикасно деловање. Већ за ових неколико дана примене показала се ефикасност. У  Сомбору  смо имали прилику  да 19 пута интервенишемо и  исто толико пута вршимо процену ризика. У десет случајева удаљили смо насилника од куће и изрекли забрану приласка жртви, а у три  случаја  три лица смо лишили  слободе“, казао је Дмитрашиновић и подсетио  на колеге које су часно обављајући своју дужност  изгубили живот  или су повређени  и додао да њихове породице никада не смеју бити заборављене.

Поводом Дана МУП-а и Дана полиције, ручним сатовима награђени су следећи полицијски службеници ПУ Сомбор:  Дарко Јозић, самостални  полицијски  инспектор -Одељење  криминалистичке полиције, Дејан Ђурић, млађи  полицијски  наредник – Одељење  полиције и Раде Рибић, полицијски наредник прве класе –  Одељење саобраћајне полиције.

Посебном захвалницом награђени су :полицијски наредник Золтан Шаркези – Одсек пограничне полиције, за странце, сузбијање илегалних миграција и трговине људима, виши полицајац Миле Пајић, – Одељење полиције, виши референт Радојка Лукачев – Одсек за управне послове, Весна Ивановић, референт прве класе – Одељење саобраћајне полиције и Злата Банић, референт прве класе –  Одељење саобраћајне полиције.

Награде је полицијским службеницима ПУ Сомбор је уручио заменик градоначелнице Антонио Ратковић, а начелник ПУ Сомбор Саша Дмитрашиновић је Срђану Мугоши, полицијском нареднику Одељења криминалистичке полиције уручио пиштољ  којим га је, на предлог Дмитрашиновића, наградио министар МУП-а.

Дмитрашиновић је уручио и похвалнице полицијским службеницима којима их је наградио министар МУП-а, и то полицајце ПУ Сомбор:  самосталне полицијске инспекторе Мирослава Совиља и Далибора Елеза, самосталног  полицајца Сашу Хаџића и Бојана Арнаута, полицајца Одељења саобраћајне полиције. Похвалницом је награђен и самостални полицајац Стевица Мрђа, ПС Кула.

***

Министарство унутрашњих послова Србије прогласило је Духове за Дан МУП-а и Дан полиције, који се обележава у знак сећања на 15. јун 1862. годину, када је српска жандармерија  на Духове (Тројице), одиграла пресудну улогу у сукобима код београдске Чукур-чесме, као и у наредна два дана током турског бомбардовања Београда.

                                                         Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација