нов 13

ПРЕ 99 ГОДИНА, 13. НОВЕМБРА, СОМБОР ОСЛОБОЂЕН АУСТРОУГАРСКЕ ВЛАСТИ

Вечна кућа мајора Николе Илића Бајке на Великом православном гробљу у Сомбору

Вечна кућа мајора Николе Илића Бајке на Великом православном гробљу у Сомбору

Сомборци 13. новембар обележавају као Дан присаједињења Сомбора матици Србији, јер је на тај дан 1918. године, српска војска ушла у град и ослободила га Аустроугарске власти.

Пре 99 година, мајор Никола Илић Бајка је са четом претходницом ушао у Сомбор и са својим војницима извојевао дуго жељену слободу. У знак сећања на погинуле војнике и мајора Бајку, цвеће на споменик мајору положили су председник Скупштине града Сомбора прим. др Зоран Парчетић, Антонио Ратковић, заменик градоначелнице и Мирко Безбрадица, помоћник градоначелнице за економски развој.

Делегација града је венац положила и на спомен обележје  погинулих  бораца и осталих страдалих на овом подручју у Првом  светском  рату.

На споменик борцима Првог светског рата, цвеће су положили и чланови Удружења потомака и поштовалаца солунских бораца 1912.-1918. године „Краљ Петар Први“, Алекса Шантић.

***

Формално Сомбор је Србији припојен када и Војводина, односно 25. новембра 1918. године када је  на Великој народној скупштини Срба, Буњеваца и свих Словена донета одлука да се Краљевини Србији припоје Банат, Бачка и Барања.

                                                                      Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација