ПРОГРАМ „РЕФОРМА ПОРЕЗА НА ИМОВИНУ“, ПОПИСИВАЧИ НА ТЕРЕНУ ПОЧЕТКОМ МАЈА

Програм „Реформа пореза на имовину“  спроводи се у 45 јединица локалне самоуправе међу којима је и  град Сомбор. Спровођење програма финансира  Швајцарска агенција за  развој и сарадњу, а Влада Швајцарске  је за пет најуспешнијих општина, односно градова обезбедила  наградни фонд  у износу од милион франака. Средства наградног фонда су бесповратна  и биће додељена  најуспешнијим локалним самоуправама  у реализацији пројекта. Град Сомбор је за спровођење програма изабран између 92 локалне самоуправе, колико се пријавило за учешће у пројекту  Швајцарске агенције за развој и сарадњу.  Швајцарска агенција у реализацији пројекта „Реформа пореза на имовину“ сарађује са  Министарством за државну управу и локалну самоуправу, Министарством финансија и Сталном конференцијом  градова и општина.

Циљ програма јесте да се у наредних шест месеци, колико траје пројекат,  евидентирају сви обвезници, односно да сви плаћају порез на имовину којом располажу  како би се постигло равномерно оптерећење грађана.

Почетком  маја, у првој фази имплементације пројекта, 17 пописивача ће отпочети попис непокретности на територији града Сомбора, тако да грађани могу очекивати да ће их у наредном периоду пописивачи посетити.

„Обавеза пописивача је да упореде податке из базе података локалне пореске администрације и стања на терену. Пописивачи ће имати одговарајуће легитимације за обављање посла. Молимо грађане да пописивачима изађу у сусрет, да им пруже све неопходне податке, односно попуне одговарајућу пореску пријаву и испуне законску обавезу.

Средства прикупљена по основу наплате пореза на имовину користе се за одржавање и грађење улица, путева, водоводне и канализационе мреже, школа, вртића и других објеката.

Редовним плаћањем пореза значајно утичемо на квалитет живота у нашој средини и дајемо допринос развоју нашег места“, наводе у Одељењу локалне пореске администрације Градске управе града Сомбора“.

Послови информисања и односа са јавношћу