ПРOJEКЦИЈА ФИЛМА „ЗАСТАВНИК“ У ЗНАК СЕЋАЊА НА ЗАСТАВНИКА РАДОВАНА МЕДИЋА

У знак сећања на почетак НАТО агресије на Савезну Републику Југославију и једну од првих жртава бомбардовања – заставника Радована Медића,  Културни центар „Лаза Костић“ Сомбор приказао је данас филм „Заставник“, редитеља Ивана Пешукића, у продукцији Војно филмског центра „Застава филм“ Београд.

Документарни филм Заставник говори о јединици која је нападнута у првом нападу НАТО авијације на Савезну Републику Југославију 1999. године, јединици за електронска дејства која је успела да дешифрује, упозори и дојави 4000 циљева пре почетка бомбардовања, те представља понос наше Војске. Заставник Радован Медић једина је жртва у јединици која има традицију преко 70 година.

Филм „Заставник“ годинама касније окупио је припаднике јединице на месту где су се задесили те ноћи, евоцирајући њихове успомене. Поред приче о самом догађају, филм паралелно садржи и драматуршку линију која прати одрастање и школовање официра у доба старе Југославије, у доба мира и хладног рата.

”Заставник” обилује архивским материјалима, добрим визуелним решењима и дирљивом документаристиком који гледаоце не остављају равнодушним.

Пре почетка пројекције присутне су поздравили редитељ Иван Пешукић и заменица градоначелника Љиљана Тица.

Заменица градоначелника овом приликом подсетила је на немиле догађаје који су задесили Сомбор током дугих 78 дана и ноћи.

„Остаје нада да више никад нећемо бити таоци бахатости светских моћника, нити било чије непромишљености. Давно је казано да никада није било доброг рата, нити лошег мира, а Србија је, како је то рекао недавно њен председник, у протеклом веку изгубила превише деце и данас више нема деце за губљење. Памтимо рат и његове последице, те стога и улажемо највеће напоре да, уз интегритет и сувереност Србије, очувамо мир и мислимо о будућности наше деце. Желели бисмо да тако буде не само на овом нашем делићу планете, него да разум, човечност и склоност ка тражењу споразума и компромиса постану највиши и свеприхваћен цивилизацијски домет на свим просторима“, поручила је Љиљана Тица.