дец 27

ПРВИ ПУТ УЧЕНИЦИ СРЕДЊИХ ШКОЛА ОДАБРАЛИ ПРОЈЕКТЕ КОЈИ СУ УКЉУЧЕНИ У БУЏЕТ ЗА НАРЕДНУ ГОДИНУ

POSTER za Javne rasprave o budžetu i glasanje u školama-page-005Град Сомбор је у сарадњи са Пројектом за одговорну власт Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) омогућио ученицима средњих школа на територији града Сомбора да учествују у јавној расправио o плану буџета за 2020. годину. Први пут, ученици су могли да предложе пројекте, и путем гласања , одаберу оне за које сматрају да су им најпотребнији за рад и боравак у школи.

Сомборски средњошколци су се 07. децембра  изјаснили  о томе шта је најпотребније унапредити у њиховим школама, а што може бити финансирано из локалног буџета. Набавка спортске и компјутерске опреме, прибора за практичну наставу или сређивање тоалета и дворишта само су неки од предлога који су се нашли на гласачким листићима. Гласање је одржано у пет сомборских средњих школа, а предлоге који су се нашли на гласачком листићу претходно су прикупили представници Ученичких парламента. У циљу информисања ученика о концепту јавне расправе и позива да изнесу предлог и гласају за најбољи предлог, креирани су  постери који су на креативан начин промовисали ову активност и уједно позвали ученике на учешће. Предлози са највише гласова су укључени  у буџет за наредну годину.

На овај начин  младима је омогућено да се укључе у јавне расправе о буџету, обзиром да је важно да се код њих креира свести о значају директног учествовања ученика у дефинисању школских активности и пројеката, као и о могућност учешћа  у доношењу одлука града Сомбора, а на који начин се млади оснажују као будући активни грађани у заједници.

Такође, ово је још  један од начина да и шира заједница добије информације о спремности града Сомбора да укључи грађане у процес доношења одлука, обзиром да су млади најактивнији део становништва.

Јавне расправе о буџету за 2020. годину у средњим школама спроведене су  према Акционом плану развијеном у партнерству УСАИД-а и Града Сомбора. Акциони план је заснован на најбољим праксама и уводи нови приступ у организовању јавних расправа који укључује и свеобухватну кампању за информисање и мотивисање грађана да учествују и дају своје предлоге, пружање повратних информација грађанима о њиховим предлозима и укључивање младих у тај процес.

Како је протекло гласање у средњим школама можете погледати овде.

Званична интернет презентација