РАЗУМЕВАЊЕМ ДО ЈЕДНОСТАВНИЈЕГ ПРИСТУПА ПЛАНСКИМ И УРБАНИСТИЧКИМ ДОКУМЕНТИМА

Потписан меморандум о разумевању
Потписан меморандум о разумевању

Потписан меморандум о разумевању

Данас је у Сомбору потписан Меморандум о разумевању о реализацији концепта за успостављање дигиталне партиципације у урбанистичком и просторном планирању на локалном нивоу.

Меморандум, као тројни акт,  потписан је између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије,  града Сомбора и  Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ).

Испред града Сомбора  Меморандум о разумевању потписао је Антонио Ратковић, заменик градоначелнице Сомбора, испред ГИЗ-а Anne Virtz, вођа пројекта ГИЗ-а. Представници Министарства ће пројекат потписати накнадно, због обавеза данас нису обезбедили присуство  свог представника (потписника).

Концепт за успостављање дигиталне партиципације у урбанистичком и просторном планирању на локалном нивоу,  реализује се у оквиру пројекта „Унапређење управљања земљиштем на локалном нивоу у Србији III“ који су Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, град Сомбор  и ГИЗ, договорили у децембру 2017. године.

Пројекат је представио Бранко Беговић, експерт за управљање земљиштем.

„Сврха овог пројекта, односно концепта,  јесте да омогући нови приступ  просторном и урбанистичком  планирању. Сва документација  ће се радити  на такав начин  и  са циљем  да постане доступна онлајн, што  ће бити  значајан напредак у односу на претходну праксу. Грађани  ће имати  приступ и увид у планска документа  када год пожеле, независно од радног времена служби које се баве планским документима. Исто тако,  грађани  ће моћи  дати своје мишљење које ће, надам се,  бити уважено“, објаснио је Беговић.

Састанку је присуствовала начелница Градске управе града Сомбора Хелена Роксандић Мусулин, стручњаци ЈКП „Простор“, као и сарадници ГИЗ-а.

Послови информисања и односа са јавношћу