сеп 20

РУЧНИ РАДОВИ СОМБОРСКИХ ЖЕНА У ВОЈВОЂАНСКОМ САЛОНУ

Отворен Војвођански салон

Отворен Војвођански салон

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић данас је присуствовала отварању Војвођанског салона у згради Владе Војводине.

Зидове Војвођанског салона красе ручни радови жена локалних занатских удружења из Сомбора, Сремске Митровице, Инђије, Панчева, Оџака и Београда, а рађени су у старим техникама веза, златовеза, нецане чипке и ткања.

Ово је други салон те врсте Србији у коме су изложени ручни радови које су радиле жене укључене у „Етно межу“. Од данас ће гости у Покрајинској Влади моћи да виде традиционалне радове који су део културне баштине Војводине.

„Ово је заједничка иницијатива коју помажу не само министарства и Покрајинска Влада, већ и бројне локалне самоуправе. Многи наши страни гости су овим производима одушевљени. Ми кроз ту заједничку акцију откупљивања и уручивања, кроз протоколарне поклоне, помажемо развој наших села од Сомбора до Пирота. Многе нове средине се укључују у акцију и она ће кроз године бити све значајнија и важнија за очување нашег наслеђа“  поручио је председник Покрајинске Владе Игор Мировић.

Свечаном отварању Војвођанског салона присуствовала је и потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић.

„Пресрећна сам зато што сте се прикључили једној великој иницијативи која траје већ више од две године, а то је иницијатива да упослимо најмање 1000 жена из руралних подручја које су најугроженије када говоримо о економској самосталности. Ми смо до данашњег дана, захваљујући свему овоме што смо урадили до сада, запослили око 600 жена. Драго ми је што је ово начин да покажемо и сачувамо све оно што су наше вредности, да покажемо целом свету шта смо ми то радили и шта можемо да урадимо, а са друге стране да упослимо жене“ рекла је потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић.

„Надамо се да ће овај Салон од данас свим званичницима који буду имали састанке са председником Мировићем и покрајинским секретарима слати важне поруке које су садржане у овим експонатима. То су поруке о значају очувања културног наслеђа, поруке мултикултуралности, толеранције и родне једнакости, што су европске и грађанске вредности које се вековима негују на овим просторима“ истакла је овом приликом извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић.

Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација