„САТ ЗА ПЛАНЕТУ ЗЕМЉУ“ ПУШТА КОРЕЊЕ У ЕВРОПСКОМ АМАЗОНУ: УЧЕНИЦИ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ И ГРАД СОМБОР САДЕ „ШУМУ ХРАНЕ“

Поводом акције „Сат за планету Земљу“, чији је циљ подизање свести о стању наше планете, на иницијативу светске организације за заштиту природе WWF, у Сомбору је данас посађена прва у низу „шума хране“ која ће бити јавно доступна и дата на коришћење грађанима.

Сомбор је изабран као град који својом геолокацијом спада у подручје Европског Амазона, УНЕСКО-вог петодржавног резервата биосфере Мура-Драва-Дунав. У Европском Амазону WWF није фокус само на заштити природе него и на одрживом и еколошком развоју целог подручја. Управо због тога, јавна површина уз ограду ОШ „Доситеј Обрадовић“ изабрана је као место за поликултурни воћњак који, како му и име каже, садржи  разне врста воћака и других јестивих биљака, али и садница попут храста, кестена и дрена задужених за одржавање равнотеже у овом мини екосистему.

„Заједно са нашим јавним предузећима, установама културе, школама, као и спортским организацијама овај Сат за планету Земљу обележићемо на један потпуно различит начин него раније. Наиме, у договору са нашим пријатељима из WWF-а посадићемо ‘шуму хране’, као својеврсну оазу, непосредно у близини основне школе ‘Доситеј Обрадовић’ и у акцију сађења, укључићемо ученике ове школе. На овај начин, настојимо да нашим најмлађим генерацијама, пренесемо знање али и потребу очувања и заштите животне средине. Како учесници буду пролазили разреде и стасавали, са њима ће расти и дрвеће које су посадили и тако ће још од малих ногу стећи навику чувања и уживања у овим малим кутцима природе. Све ово је нешто што први пут радимо, а надам се не и последње“, истакао је помоћник градоначелника Града Сомбора, Бранислав Сворцан.

„Глобална криза није нешто што се догодило одједном. Научници већ годинама упозоравају да ће забрињавајуће стање планете и ресурса које нам она пружа, довести и до смањења квалитета живота на који смо навикли,“ истакла је Александра Угарковић, сарадница за комуникације у WWФ Адрији. „Управо оваквим акцијама, WWФ покушава да укаже на неопходност самоодрживости сваког града и његовог становништва. На једну дестину хектара земље садњом на одржив начин може да се произведе више од 2000 кг хране годишње. Просечан Европљанин поједе око 780 кг хране годишње *. Када би се више појединаца одважило да посади своју ‘шуму хране’, попут ове коју данас садимо у Сомбору, било би то довољно да прехраните трочлану породицу током једне године“ истиче Угарковић.

Осим ученика из ОШ „Доситеј Обрадовић“ и директора школе, у реализацији овог пројекта учествовали су и Јавно комунално предузеће „Зеленило“, а све уз несебичну помоћ стручњака из ове области, Демијана Лукића – Ханомихла. Пре акције садње, Демијан је за ученике одржао кратку радионицу о одрживом и корисном начину „стварања“ еколошке хране. 

Ова садња је омогућена захваљујући средствима пројекта „Обнова Европског Амазона” који подржава Endangered Landscapes Programm (Програм за угрожене пределе), којим управља Cambridge Conservation Initiativeу партнерству с Arcadijom, добротворним фондом Lisbet Rausing и Petera Baldwina. Жеља WWF-а је да дуж петограничног резервата биосфере Мура-Драва-Дунав посади што више оваквих „шума хране“ током наредних пет година колико траје овај пројекат.

WWF-ова иницијатива Сат за планету Земљу (Earth Hour) окупља појединце, корпорације, институције и градове, који гашењем светла на један сат, данас у 20:30, показују подршку за еколошки одрживо деловање. У овогодишњем Сату за планету Земљу, осим Сомбора, учествоваће и други градови, те ће Србија по четрнаести пут заредом бити део највеће светске волонтерске акције.