„ШКОЛСКИ ЧАС КУЛТУРЕ ГОВОРА“ У ГИМНАЗИЈИ И ПОЉОПРИВРЕДНОЈ ШКОЛИ

„Школски час културе говора“ одржан је у уторак, 22. новембра за ученике Средње пољопривредно – прехрамбене школе и Гимназије „Вељко Петровић“. Ученици су током овог предавања, имали прилику да се упознају са проблемима у изражавању који се свакодневно сусрећу у говорној комуникацији и начинима на које они могу да се отклоне.

Правилно говорно изражавање, али и оно неправилно, средњошколцима је представио дипломирани глумац Милан Босиљчић. Поред правилног говора и анализе конкретних примера, Босиљчић је објаснио и важност „говора тела“ у комуникацији, а открио је и неколико трикова за добру дикцију и за ослобађање од треме. Ученици су уз помоћ предавача прошли и неколико вежби које ће им бити од велике користи када се нађу у ситуацији да треба да представе себе, као и током сваког облика јавног наступа.

„Школски час културе говора“ одржан је у организацији Удружења за развој и унапређивање културе јавног говора „Изражајност“. Ово удружење уз подршку Министарства културе, информисања и технолошког развоја, Министарства спољних послова и Министарства просвјете и културе Републике Српске већ три године спроводи пројекат „Караван културе говора“ у оквиру кампање „Негујмо српски језик“. Пројекат има за циљ неговање добрих говорних навика кроз обилазак градова у Србији, Републици Српској, региону и дијаспори.

„Школски час културе говора“ који је одржан у Гимназији посетила је и чланица Градског већа за област омладине, деце, спорта и здравства Антонија Нађ Косановић.