дец 12

СКУЛПТУРА „НЕБЕСКИ МЕХАНИЧАР“ ОПЛЕМЕНИЛА ПРОСТОР ГИМНАЗИЈЕ

СКУЛПТУРА „НЕБЕСКИ МЕХАНИЧАР“ ОПЛЕМЕНИЛА ПРОСТОР ГИМНАЗИЈЕ

Хол  на првом спрату сомборске Гимназије „Вељко Петровић“ оплемењен је скулптуром која је посвећена великом српском научнику Милутину Миланковићу. Скулптура је рад вајара Драгана Рајшића, а у хол сомборске Гимназије доспела је захваљујући Министарству културе и информисања које је откупило овај рад и скулптуру  даровало  Гимназији „Вељко Петровић“.

Скулптуру под називом „Небески механичар“ открила је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић која је истакла да јој је част „да у Сомбору имамо прилику да спојимо уметност и науку“.

  • Врхунац уметности, а уједно и науке јесте да се споји неспојиво, а то су наука и уметност. Зато је врхунац науке да уметничким, талентованим,  преданим радом стигнемо до нових  открића и  сазнања,  а тако је и у уметности. Сматрам да ће ово дело уметника Рајшића оплеменити простор сомборске Гимназије као места из којег произилази  и наука. Надам се да ће скулптура  инспирисати наше ученике, као и професоре  да у свом раду раде на себи, раде са ђацима и да сваки пут иступе један корак више и да теже тешко достижном, а то је спајање науке и уметности – казала је градоначелница и захвалила се вајару Рајшићу и  Министарству културе и информисања које је препознало значај ове активности  и  омогућило да се оплемени простор сомборске Гимназије, а  тиме скулптподстакне стваралачки рад и професора и ученика.откривање

Откривању скулптуре присуствовао је и Немања Сарач, члан Градског већа за област културе.

Непосредно пре откривања скулптуре о Милутину Миланковићу и значају постављања овог дела у холу Гимназије, говорили су Ладислав Фекете,  директор Гимназије „Вељко Петровић“, Борислав Станичков, начелник Школске управе Сомбор,  аутор скулптуре Драган Рајшић, те Ђорђе Нешић, директор Културног и научног центра „Милутин Миланковић“ у Даљу, где је Миланковић  рођен.

***

Милутин Миланковић

Милутин Миланковић је  рођен 28. маја 1879. године , “путник  је кроз васиону и векове”, грађевински инжењер, доктор техничких наука, академик, професор Београдског универзитета, потпредседник Српске академије наука и уметности. Научник који је математички објаснио настанак ледених доба, творац нове методологије у климатологији, отац климатског моделирања, аутор најпрецизнијег астрономског календара и неимар многих значајних грађевинских објеката у свету и Србији, данас је, по светским мерилима, признат као један од великана науке XX века. Америчка свемирска агенција НАСА га сврстава у 10 најзначајнијих научника свих времена. Миланковић је преминуо 12. децембра 1958. године.

Фотографија Милутина Миланковића преузета је са сајта Удружења „Милутин Миланковић“

Званична интернет презентација