СУБВЕНЦИЈЕ ЗА САМОЗАПОШЉАВАЊЕ ДОБИЛО 35 НЕЗАПОСЛЕНИХ ЛИЦА

СУБВЕНЦИЈЕ ЗА САМОЗАПОШЉАВАЊЕ ДОБИЛО 35 НЕЗАПОСЛЕНИХ ЛИЦА

Град Сомбор настоји да спровођењем  разних мера и  програма смањи  број незапослених лица на територији локалне самоупрве. Неке од мера су додела субвенција за самозапошљавање незапослених лица и додела субвенција послодавцима за отварање нових радних места за лица из теже запошљиивих категорија.

После спроведеног конкурса, одлучено је да  субвенције за самозапошљавање добије  35 незапослених лица, а послодавци су добили средства за запошљавање 18 лица  теже запошљивих категорија.

Уручење уговора лицима, односно послодавцима, којима су додељена средства обављено је у великој сали локалне самоуправе уз присуство градоначелнице Сомбора Душанке Голубовић, Саве Дојића, члана Градског већа за област финансија и привреде и Секуле Тањевића, директора сомборске филијале Националне службе за запошљавање (НСЗ).

Обраћајући се присутнима Градоначелница је истакла да Град, као и грађани,  очекује да у Сомбор дођу инвеститори и запосле велики број људи,  али је од великог значаја да Сомборци сами предузимају акције у погледу сопственог запошљавања.

-Очекујемо да Сомборци сами размишљају о својојој будућности и да предузимају акције које  ће им омогућити да буду своје газде. У том смислу субвенције за запошљавање представљају прави пут  и велику храброст за оне који улазе у овакав посао. Желим да данашњи састанак  буде подстицај за све оне који желе да преузму судбину у своје руке да sekulaсе одваже на овакав корак – казала је Градоначелница и додала да постоје бројни фондови који дају средства за започињање  бизниса и као пример навела републичке и покрајинске развојне фондове, те градске субвенције.

Честитам на храбрости онима који су одлучили да покрену сопствени посао и желим да знају да ће у томе и убудуће имати нашу подршку. Не желим да се закључењем овог уговора и праћењем, заврши наше пословање. Желимо да вас видимо и у некој  од наредних година као кориснике субвенција за ново запошљавање, а тиме ћете показати да је  ваш бизнис успешан – казала је градоначелница Душанка Голубовић и захвалила се послодавцима који су показали социјалну одговорност и омогућили ново запошљавање 18 суграђана  из категорије тежеnez запошљивих лица.

Секула Тањевић, директор сомборске филијале НСЗ је истакао да се у спровођењу мера запошљавања на подрују филијале Сомбор посебно истичу Град Сомбор и општина Оџаци.

-Национални план запошљавања је предвидео републички, покрајински и локални ниво финансирања запољшавања. Захваљујући свим мерама сва три нивоа власти, сомборска филијала НСЗ  Сомбор је ове године запослила 850 лица, од којих  340 на јавним радовима, кроз самозапошљавање 170, код нових послодаваца је запослено 140 лица, 90 лица се налази или ће бити на стручној пракси, а запослено је и око 100 лица са инвалидитетом. Град Сомбор је ове године за јавне радове, самозапошљавање, ново запошљавање издвојио око 27 милиона динара и после Новог Сада је локална самоуправа која највише средстава издваја за ове намене – казао је Тањевић.