дец 27

ТУЖИЛАШТВА У СОМБОРУ ПОД ЈЕДНИМ КРОВОМ

ТУЖИЛАШТВА  У СОМБОРУ  ПОД  ЈЕДНИМ КРОВОМ

Министар правде Републике Србије Нела Кубуровић, обишла је зграду у којој су смештени Више и Основно јавно тужилаштво у Сомбору. Зграда тужилаштава у Сомбору је прва зграда у којој је јавнотужилачка служба у згради која је намењена искључиво за њихов рад.

Тужилаштва су смештена у згради бивше ОШ „21. октобар“ која је на основу потписаног тројног Протокола о сарадњи између представника Министарства правде и државне управе, Школске управе Западнобачког управног округа и  Града Сомбора, реконструисана за намане јавнотужилачке службе у Сомбору.

  • Данас, тачно три године после потписивања Протокола имамо прилику да видимо да је тај протокол реализован и да су просторије додељене  на коришћење Вишем и Основном јавном тужилаштву. Зграда је за нешто мање од десет месеци у потпуности адаптирана, а за реконструкцију и адаптацију 1600 квадратних метара простора, уложено је  око 92 милиона динара.  Испред Министарства морам да изразим велико задовољство што на крају године, током које смо велику пажњу посветили управо унапређењу инфраструктурних капацитета и судова и тужилаштава можемо да обиђемо овај објекат и да констатујемо да виши и основни јавни тужиоци и заменици јавнихминистарка тужилаца у Сомбору имају изузетно  добре услове за  рад, а надамо се да ће се то у следећој години одразити  на резултате њиховог рада – истакла је Кубуровић.

Кубуровић је навела да  и у следећој години Министарство правде намерава да настави са побољшањем инфраструктурних капацитета и судова и тужилаштава.

све и сваЈавни тужилац Вишег јавног тужилаштва у Сомбору Зоран Дивјак се захвалио Влади Републике Србије, Министарству правде и Граду Сомбору што су омогућили да тужилаштва имају зграду, адаптирану управо за потребе тужилаштва.

Градоначелница Града Сомбора Душанка Голубовић је истакла, да је зграда у којој су смештена тужилаштва један леп пример сарадње републичких и локалних органа.

  • Постојала је добра воља свих заинтересованих страна да тужилаштво, како Више тако и Основно,  у Сомбору добију своју зграду захваљујући средствима које је обезбедило Министарство правде. Данас имамо један леп, уређен објекат,  са лепим условима за рад када су у питању тужиоци и други у тужилаштву уопште. Овај објекат има корисну функцију која ће оправдати  своју сврху и постојање  – истакла је Голубовић.

Зорица Стојшић,  први заменик Републичког јавног тужиоца у име РЈТ се захвалила Министарству правде, министарки Кубуровић  и њеним помоћницима као и свима онима који су учествовали у адаптацији овог објекта и омогућили да  Више и Основно јавно тужилаштво у Сомбору добију онакве просторије за рад како и доликује таквом тужилаштву.

  • Сигурна сам да ће и Више и Основно тужилаштво још успешније и боље радити у оваквим просторијама, с обзиром да су услови за рад заиста савршени и адекватни. – казала је Стојшић.Колегијум

Кубуровић је обишла и зграду локалне самоуправе у Сомбору.

***

Хронологија

Тројни протокол о сарадњи између представника Министарства правде и тада државне управе, Школске управе Западнобачког управног округа и Града Сомбора потписан је 26. Децембра 2013. године. Циљ  потписника је био да се предузму активности усмерене у правцу преношења права коришћења на објектима који се налазе у Сомбору, са ОШ „21. Октобар“ на Министарство правде. Влада РС је 30. августа 2014. године  донела одлуку о давању на коришћења  овог објекта за потребе смештаја Вишег и Основног јавног тужилаштва у Сомбору.

Радови на реконструкцији зграде почели су током фебруара 2016. године, укупна вредност изведених радова је 92.634.000,00 динара.

Јавнотужилачка служба се преселила на нову локацију током новембра 2016. године.

Званична интернет презентација