дец 25

У СОМБОРУ ОДРЖАН ПРВИ РЕГИОНАЛНИ РУРАЛНИ ПАРЛАМЕНТ

Први регионални рурални парламент одржан у Сомбору

Први регионални рурални парламент одржан у Сомбору

Локална акциона група „Панонски фијакер“ која окупља удружења која се баве унапређењем живота људи у руралним срединама, односно у 15 сомборских села, организовала је први регионални рурални парламент.

Парламент је одржан у петак, 22. децембра 2017. године, а  присутне је поздравио Антонио Ратковић, заменик градоначелнице Сомбора.

„Драго ми је што се први регионални  рурални парламент одржава у Сомбору и у скупштинској сали, јер је то право место и прилика да се чује глас становника руралних подручја. Успешан развој руралног подручја зависиће од самог становништва и њихових иницијатива“, казао је Ратковић и укратко представио  активности које су претходиле одржавању првог руралног парламента.

„Огроман део посла је одрађен и можемо очекивати израду Стратегије локалног руралног развоја“, навео је заменик градоначелнице Антонио Ратковић.

Претприступни програм Европске уније  ИПАРД, који се у Србији односи на период 2014-2020. године и област руралног развоја, присутнима је презентовао Данило Голубовић, саветник у кабинету министра за европске интеграције.

Голубовић је навео да  долазак ИПАРД-а у Србију представља историјски моменат, те да после примене овог програма српска пољопривреда неће бити иста.

„Реч је о озбиљним средствима која смо чекали и која  ће подићи конкурентност и ефикасност како наше пољопривреде тако   и државне администрације која обрађује захтеве. Србија  има право на 175 милиона евра потенцијалних бесповратних средстава, а рачунајући  коофинансирање од стране државе од  25 посто, долазимо до око 250 милиона евра које нам стоје на располагању до 2020 године. Како ћемо користити  средства зависи од нас, од начина апликације, од државне администрације и од квалитета пројеката  који буду аплицирани. Конкурси за прву меру биће расписани ових дана и она се односи на инвестиције за унапређење стандарда на газдинствима“, казао је Голубовић и објаснио да је ИПАРД програм  намењен средњим и великим газдинствима.

О искуствима из Хрватске присутнима је говорио Алберт Варга, председник Хрватске мреже за рурални развој и менаџер ЛАГ „Сријем“.

Јагода Кочић, менаџер ЛАГ „Панонски фијакер“, која је организовала састанке у сомборским селима  и анимирала становништво да се укључе у креирање руралног развоја,  истакла је  да би  рурални  парламент  требало да постане место окупљања свих релевантних учесника  будућег руралног развоја.

Организовање првог регионалног локалног парламента помогли су и град Сомбор и Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.

                                               Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација