У ТОКУ АКЦИЈЕ ПОШУМЉАВАЊА НА ВИШЕ ЛОКАЦИЈА НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА СОМБОРА

Познато је да Сомбор, као најзеленији град у Србији, предњачи у зеленим политикама и важи за један од еколошки најосвешћенијих градова у Србији. Град где се системски улаже у унапређење заштите животне средине и где се системски негују зелене површине. То потврђује и чињеница да је ове године троструко увећан буџет за област заштите животне средине, а како наводи и градоначелник Сомбора, Антонио Ратковић, у плану је да се у наредној години тај буџет и додатно повећа.

Тренутно, уз подршку Министарства заштите животне средине, у току су радови садње ветрозаштитиног појаса у Чонопљи, за шта је обезбеђено 450 садница.

 „Ове године смо троструко повећали буџет за област заштите животне средине, а у 2023. ће бити још додатно увећан. Данас смо у Чонопљи, уз подршку Министарства заштите животне средине, започели садњу ветрозаштитиног појаса са 450 садница. Подизањем зелених појасева остварују се вишеструки бенефити, спречава се ерозија ветром, самим тим чувамо површинске слојеве земљишта који садрже највиши проценат хумуса, штитимо путеве од снежних сметова, повећавамо зелени фонд у нашем граду. У протекле три године, на територији Града и насељених места, подигнуто је преко 6 км заштитних појасева“, рекао је градоначелник Сомбора.

Помоћник министарке за заштиту животне средине, Дејан Фуријановић, похвалио је посвећеност и рад локалне самоуправе у овој области, те позвао надлежне у Градској управи да наставе да учествују на конкурсима које расписује надлежно Министарство, како би наш град наставио да буду у врху листе еколошких градова, како у свом окружењу, тако и у целој земљи.

„Министарство заштите животне средине како ове, тако и следеће године објавиће Јавне конкурсе на којима апелујемо да општина Сомбор и даље учествује, јер овакве и сличне акције поспешују бољем и здравијем ваздуху како и на територији општине Сомбор, тако и на целој територији Републике Србије“, истакао је Фуријановић.

Још један од доказа који говори у прилог томе да Град негује свој „зелени“ идентитет је успешно решавање проблема Протеинке, где је у току садња 1500 нових садница.

 „Паралелно са данашњом садњом, завршава се још један заједнички пројекат Града и Министарства заштите животне средине, реч је о пројекту санације земљишта у Протеинци. Ово је била еколошки најпроблематичнија локација на територији нашег Града. Санацијом земљишта и садњом 1500 садница, ми трајно решавамо ово питање и добијамо значајну нову зелену површину у граду“ , објашњава Ратковић и додаје да је Град Сомбор поносан на своје зеленило, али и доследан у вођењу зелене политике, што потврђује изградњом и уређењем нових паркова, нових зелених оаза и површина под шумом, а све у циљу квалитетнијх услова за живот наших суграђана.