СВЕЧАНО ОДАНА ПОЧАСТ БОРЦИМА БАТИНСКЕ БИТКЕ

На платоу код Спомен музеја Батинске битке код Бездана, данас је свечано одана почаст свим борцима који су однели победу у једној од највећих битака Другог светског рата на овим просторима.

Полагањем венаца на спомен обележје поводом 78. годишњице од почетка битке, почаст су одале делагација Града Сомбора коју су чинили градоначелник Антонио Ратковић, председник Скупштине града Зоран Рус и члан Градског већа Дарко Смиљанић, делегација Амбасаде Руске Федерације коју су чинили први секретар Амбасаде Игор Киселев и помоћник изасланика одбране потпуковник Денис Кученев,  делегација СУБНОР-а коју су чинили Петар Грабеж, Лаура Михајловић и Милан Ковачевић, делегација Првог центра за обуку Војске Србије коју су чинили командант Првог центра за обуку Војске Србије пуковник Лазар Остојић, потпуковник Славко Ђипало и мајор Небојша Мијаиловић испред Војног одсека Сомбор, као и представници СУБНОР-а из земље и  региона и удружења грађана.

Током свечаног програма присутне су поздравили предсeдник Градског СУБНОР-а Сомбор Петар Грабеж, први секретар Амбасаде Руске федерације у Србији Игор Киселев, као и градоначелник Сомбора Антонио Ратковић који је истакао да се ни један живот који је изгубљен у овој бици не сме заборавити.

„78 година после, ми славимо истину и победу извојеване у Батинској бици, а то је истина о слободи која није дата, већ која је освајана педаљ по педаљ,  не само у Батинској, већ и у другим славним биткама током Другог светског рата које су трајале пуне четири године. То је истина о бојиштима, о логорима и злочинима над народом који је умео да воли и цени своју слободу и брани своју отаџбину. То је истина о борби и жртвама наших предака који су знали оно што и ми данас знамо, а то је да једино у слободи и миру један град, један народ и држава могу да се граде, развијају и напредују. Та истина је за наше претке имала високу, за неке и највишу цену која је плаћена крвљу, и управо због тога, та истина је нама који смо данас ту, али и нашим потомцима који ће доћи после нас, завет да је морамо чувати од заборава као најдрагоциније породично благо и бити поносни на њу!“ поручио је градоначелник Ратковић.

Батинска битка била је једна од првих победоносних фронтовских битака коју су у завршници Другог светског рата, заједно, водиле наша и совјетска војска. Успешан завршетак те битке значио је отварање путева за даље напредовање према Будимпешти и Бечу све до коначне, велике победе 9. маја. 

За нешто више од две недеље, колико је Батинска битка трајала, у небески строј бесмртника уписано је 2.175 имена – 788 југословенских и 1.387 совјетских бораца.

Поводом обележавања 78. годишњице Батинске битке у Спомен музеју Батинске битке данас је званично отворена изложба „ 12. Војвођанска ударна бригада“, а у оквиру свечаног програма наступио је Мешовити хор Сомборског певачког друштва.