мај 20

УМЕТНИКОМ ПОВЕЗАНИ ГРАДОВИ

Промоција монографије о животу и делу Зорана Стошића Врањског „У пространству слике“

Промоција монографије о животу и делу Зорана Стошића Врањског „У пространству слике“

У Галерији Народног музеја у Врању 16. маја 2019. године у оквиру манифестације „Музеји за 10“ одржана је свечана промоција монографије Зорана Стошића Врањског „У пространству слике“. Аутор монографије је историчар уметности и ликовни критичар Сава Степанов.

Зоран Стошић Врањски је сликар веома препознатљивог и високо котираног опуса који обухвата уљано сликарство, цртеж, акварел, пастел и колаж.  Монографија познатог уметника који је рођен у Врању, а живи и ради у Сомбору, објављена је поводом три велика јубилеја: осамдесет година живота, шездесет година стваралаштва и двадесет пет година донација градским легатима.

Легати Зорана Стошића Врањског од 1992. године постоје у Народном музеју у Врању и Градском музеју у Сомбору. Врањски је успео да својим истовременим поклоном и животом и радом повеже ова два подједнако њему значајна града. Тако је и дошло до  заједничке подршке и сарадње, која је допринела да из штампе на почетку 2019. године изађе једна обимна монографија о животу и делу Зорана Стошића Врањског под називом “У пространству слике“.

Промоцији су, поред аутора монографије, самог сликара и представника Града Врања присуствовали и већник Града Сомбора за област културе и образовања Немања Сарач и директор Народног музеја у Сомбору Петар Мраковић.

Представљајући монографију, аутор Сава Степанов је истакао специфичност стваралаштва Зорана Стошића Врањског.

,,Веома ми је драго што сам писао ове текстове за монографију. Његово сликарство је специфично, а Стошић је човек двоструког идентитета и то је решио на идеалан начин. Он је свом презимену додао Врањски, тако да сви знају да је он из Врања, без обзира што живи у Сомбору. Зоран Стошић Врањски је од оних уметника који живе своју уметност“ нагласио је Степанов.

„Зоран Стошић је један од најзначајнијих активних сомборских уметника. Монографија посвећена његовом делу је сјајан пример сарадње Сомбора и Врања у области културе. Надам се да ће уследити нови значајни заједнички пројекти“ рекао је овом приликом Немања Сарач.

Поводом промоције књиге и изложбе слика уметник Врањски, аутор монографије о Зорану Стошићу Врањском Сава Степанов, већник Града Сомбора Немања Сарач  и директор Градског музеја у Сомбору Петар Мраковић били су на пријему код градоначелника Врања Слободана Миленковића и његових сарадника.

Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација