УПРИЛИЧЕНА РЕВИЈА НАРОДНЕ НОШЊЕ „ИЗ ДАЛМАТИНСКОГ КАШУНА“ У СТАНИШИЋУ

Током свог петнаестогодишњег рада и деловања, Српско културно – уметничко друштво „Извор“ из Станишића је, уз помоћ Града Сомбора, активно радило на прикупљању, очувању, ревитализацији и промоцији српске народне ношње са простора Северне Далмације. Заједничким радом, употпуњена је слика о народном материјалном стваралаштву Срба са ових простора и тим поводом, одржана је ревија народних ношњи „Из далматинског кашуна“ како би се приказало богато српско културно наслеђе.
На самом почетку вечери, присутнима се обратио градоначелник Града Сомбора Антонио Ратковић, захваливши се организаторима ревије на труду и истрајности, додајући да ће Град Сомбор увек подржавати активности које за циљ имају очување културе и традиције.
„Хвала вам што сте уприличили вечерашњи програм – ревију народних ношњи „Из далматинског кашуна“, коју сте организовали како бисте нам показали богатство српског етноса, културе и традиције, и подсетили нас на своје и наше претке који су кроз спој практичног, али и уметничког и занатског умећа утканог у израду сваког елемента који чини народну ношњу, очували сећање на своје порекло и идентитет српског народа који се под бременом збегова, погрома и прогона проносио од каменитих предела Северне Далмације до питомине благородне војвођанске равнице у којој су их српски сународници дочекали раширеним рукама добродошлице. Иако је Сомбор мултиетничка средина у којој се негује дух заједништва, толеранције и разумевања кроз неупитну подршку коју Град пружа путем конкурса које редовно расписујемо и у буџету нашег града одвајамо чак око 8% за културу, ми не смемо да занемаримо и заборавимо своје корене, јер та култура сећања ће нам обезбедити опстанак у будућности. Заиста сам захвалан нашим домаћинима вечерас на ангажовању и напору који пуних петнаест година улажу управо у отварање, откривање и приказивање пребогате, готово неисцрпне ризнице српског народног блага и поручујем да ће Град Сомбор увек бити поуздан партнер и подршка у реализацији активности и програма које овако квалитетно реализујете“, истакао је градоначелник Ратковић.
Присутнима се обратила и помоћница министра Сања Лакић која је истакла да су врата Министарства увек отворена за сарадњу у очувању српске културе и традиције.
„Драге колеге, драги суграђани, пре свега мили мој српски роде, драги моји земљаци Срби из Далмације, радујем се што сам данас овде код вас у Станишићу. Позната ми је историја српског рода овде и заиста се радујем што се окупљате око једне овакве организације и оваквог културно – уметничког друштва, и сигурна сам да би сви они наши преци који су долазили возом без возног реда тих четрдесетих година, па и сви они који су долазили на тракторима бежећи од највећег прогона српског становништва након Другог светског рата, били поносни на све вас зато што негујући и чувајући наш вез из Северне Далмације, откривајући вашим мештанима шта се то крије у далматинском кашуну, чувате све оно што лежи у вашем срцу и вашој души. Будући да у мом Министарству водим сектор који се не бави само борцима, ратним војним инвалидима и породицама палих бораца, већ и неговањем традиције, сигурна сам да ћете имати саборца, пријатеља и колегу, у наставку неговања традиције. Позивам вас да сарађујемо и да заиста будемо саборци и пријатељи у очувању српске културе и традиције из Северне Далмације“, рекла је Сања Лакић.
Присутне је поздравио и градоначелник Града Суботице Стеван Бакић, након чега је приказана кратка видео презентација о раду и деловању СКУД „Извор“ у претходном периоду.
Народна ношња Срба са простора Северне Далмације припадала је динарском типу ношње, прилагођеном сточарском начину живота, а присутни суграђани и гости, могли су да погледају како су те ношње и изгледале. Ношња је поседовала функцију означавања сваке друштвене групе зависно о полу, животном добу и брачном статусу. На ревији су приказане ношње неудатих и удатих девојака, младе и младожење, те старијих људи и деце у различитом временском добу.
Ревији народне ношње присуствовали су и државна секретарка у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Душанка Голубовић, чланови Градског већа града Сомбора Анита Стојаков, Јована Миљевић и Срђан Савић, као и представници МЗ „Станишић“, бројних културно – уметничких друштава, културних центара, јавних предузећа и грађана.
Догађај је организовао СКУД „Извор“ из Станишића.