мај 15

ВАЖНОСТ ОБРАЗОВАЊА ЗА ДЕЦУ МИГРАНТЕ

Менди Менинг, наставница која ради са мигрантима, проглашена за наставницу године у Сједињеним Америчким Државама

Менди Менинг, наставница која ради са мигрантима, проглашена за наставницу године у Сједињеним Америчким Државама

У Великој сали зграде Жупаније 15. маја 2019. године одржано је предавање „Изазови, искуства и методе у васпитно-образовном раду са ученицима мигрантима“ у организацији Покрајинског омбудсмана и локалног омбудсмана града Сомбора Чарне Петричевић.

Предавач је била Менди Менинг (Mandy Manning) која је проглашена за наставницу године у Сједињеним Америчким Државама за 2018. Она је представила свој рад са ученицима који су се као избеглице доселили у Америку. Најбитнији део у процесу њиховог образовања, по њеном мишљењу, јесте укључивање у нову средину. Менди Менинг је у Србију дошла како би пренела своје искуство у раду са мигрантима и похвалила је начин на који се људи у Србији односе према њима и инклузију деце миграната у школовање заједно са децом из Србије.

Заменик Покрајинског омбудсмана за права детета Милан Дакић рекао је да су искористили прилику да се још једном нађу у Сомбору зато што се зна какво место он заузима у образовању у нашој земљи и да ће студентима Педагошког факултета ово предавање пренети искуства госпође Менинг која ће им користити у даљем раду. „Највећу подршку треба да имају наши учитељи и наставници. Мигранти вероватно неће остати овде, нису имали много тога да понесу са собом, неће имати ни да однесу, али хоће образовање и хоће утиске о хуманости, о солидарности наших људи, а то су ствари које нашу Србију чине стварно лепом“ истакао је Дакић.

У име домаћина, града Сомбора, присутне је поздравио заменик градоначелнице Антонио Ратковић и захвалио се свим наставницима и другим просветним радницима који се боре и труде да деца мигранти из Прихватног центра у Сомбору имају услове за образовање које имају и наша деца.

Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација