ВОДОСНАБДЕВАЊЕ ПРИОРИТЕТ, ДОГОВОРЕНО ПРИЛИКОМ ПОСЕТЕ ГРАДОНАЧЕЛНИЦЕ КЉАЈИЋЕВУ

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић са сарадницима посетила Кљајићево

„Овде смо да заједно решавамо проблеме и средства буџета Града су функцији решавања комуналних проблема, водоснабдевања и других. Наведите који су то проблеми, јер не сме се поновити ситуација коју смо имали код прикључења водовода. Створени су сви предуслови да се водоводна мрежа у Кљајићеву прикључи на извориште „Јарош“, а то није урађено. Грађани имају право да користе исправну воду за пиће и ниједан разлог не може бити изнад тога. Све остало можемо решити договором и због тога наведите све проблеме које уочавате, али и све оно што видите као развојну шансу села“, казала је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић,  приликом посете Кљајићеву.

На састанку у просторијама Месне заједнице „Кљајићево“ били су и заменик градоначелнице Антонио Ратковић, чланови Градског већа: Мирослав Ковачић, за област комуналне делатности и инвестиција, Дарко Радуловић, за област пољопривреде и заштите животне средине и Антонија Нађ Косановић, за област спорта, деце и омладине. Састанку су присуствовали и директори јавних комуналних предузећа, а испред  Савета МЗ, председник Владимир Басара, те чланови Никола Жижа, Богдан Јанчић,  радници ЈКП „Простор“, пољочувари и други.

Говорећи о месном водоводу, за који су се и гости и домаћини сагласили да се мора приоритетно решавати, Басара је навео да је последњи састанак одржан пре шест месеци и да је тада Савет МЗ захтевао да цена воде износи 30дин/м3, а ЈКП „Водоканал“ је захтевао документацију. Документација је према речима представника Кљајићева предата и на томе се стало. Договорено је да се на састанку представника Савета МЗ и ЈКП „Водоканал“, заказаном за понедељак, 13. март 2017. године, договоре начин и динамика прикључења месног водовода у Кљајићеву на централни градски водовод.

Чланове Савета је интересовало и на који начин се планира уређење јавних површина, шта се може урадити у области одржавања атмосферских канала, шта је са пројектом канализације, да ли ће се и шта радити на уређењу тротоара, како спречити издавање излицитираног државног земљишта у подзакуп, како разрешити поједина питања у области спорта, обнова реквизита на дечјим игралиштима, како задржати и запослити младе на селу…

Горан Нонковић, директор ЈКП „Простор“  је навео да ће се  јавне површине у селима, па тако и у Кљајићеву, од ове године уређивати генерално два пута годишње. Према Нонковићевим речима, прво детаљно уређење биће на пролеће, а друго током јесени. Он је још навео да се јавне површине између наведених генералки уређују према захтевима МЗ.

Било је речи и о уређењу гробља, атмосферским каналима за које је речено да је најкритичнија Кордунашка улица, те да ће се за ову улици морати радити посебан пројекат.

Представници Савета МЗ су захтевали и да се мештани који фекалије одводе у канал 300 кажњавају, јер су до сада подношене само пријаве и стање на терену је исто.

Савет МЗ је интересовало и  ко је надлежан за решавање питања у области пољопривреде у делу лицитације државног пољопривредног земљишта, односно његовог издавања у подзакуп после спроведене лицитације, што је противзаконито. Речено је да локална самоуправа у том делу нема ингеренције, али да може – и то ће и учинити, апеловати на надлежне републичке органе да врше контролу коришћења земљишта после спроведеног поступка лицитације.

Отворено и конструктивно разговарано је и о другим темама од интереса за житеље Кљајићева. Након састанка у Месној заједници, одржаног 08. марта, градоначелница је са сарадницима обишла Основну школу „Никола Тесла“,  вртић, те сеоску амбуланту.

Послови информисања и односа са јавношћу